MIŠLJENJA

"Tesla će propasti, nikad nisam vidio lošiju kompaniju"

Fortune

29.3.2018

- Nema nikakve sumnje da je "Tesla" na rubu bankrota osim ako vlasnik Ilon Mask (Elon Musk) nema nekog asa u rukavu - napisao je Džon Tompson (John Thompson), direktor investicijskog fonda "Vilas Capital Management" u pismu investitorima, kojeg prenosi Fortune.

Propast mu predviđaju već u roku od nekoliko mjeseci, jer uprkos tome što je "Tesla" kompanija koja je na tržištu vrijedna 53 milijarde dolara, ona ne zarađuje ništa. Zapravo, upravo suprotno - Tesla trenutno posluje s gubitkom od pet milijardi dolara.

- Kompanije u nekom trenutku moraju početi zarađivati, a ja do sada nisam vidio da se u "Tesli" to događa. Poslovni izvještaj "Tesle" jedan je od najgorih koje sam vidio. Lijepo je imati dobru priču, ali morate imati i dobre finansije - nastavio je Tompson i istaknuo da između dobre priče i dobrih finansija, finansije uvijek pobjeđuju.

"Tesla" je vrijedan 53 milijarde dolara, no Tompson ističe da vrijednost kompanije mora narasti barem na 650 milijardi dolara kako bi Mask opstao s ovakvim načinom rada. Tompson u "Tesli" ima udio od 25 miliona dolara i već neko vrijeme zapravo prognozira na štetu kompanije.

Iako dioničari vjeruju Masku, Tompson tvrdi da će se kompanija urušiti u narednih tri do šest mjeseci, a kao glavni problem navodi probleme s proizvodnjom i isporukom Modela 3, te padom potražnje za Modelom S i X. Musk je dugo vremena koristio strategiju koja se oslanjala na donatore i ulagače i tako je dobivao velike količine novca.

Tompson predviđa da će Masku u narednih 18 mjeseci trebati osam milijardi dolara kako bi mogao nastaviti raditi.

- Pojednostavnit ću stvari. "Tesla" je dvostruko vrednija kompanija od "Forda", koji je prošle godine proizveo šest miliona auta i imao profit od 7,6 milijardi dolara. "Tesla" je proizveo 100.000 auta i imao gubitak od dvije milijarde dolara. Nikad nisam vidio ništa apsurdnije u mojoj karijeri - rekao je Tompson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.