SAVJETI

Vrijedno znati: Ovako ćete najbolje oprati svoj automobil nakon duge i hladne zime

Auto start

5.4.2018

Napokon je dugoj zimi došao kraj, a s njenim završetkom valja pomno oprati auto kako bismo bili sigurni da zimski uvjeti neće imati negativan učinak na njegovo "zdravstveno" stanje...

Prvo trebate temeljno pregledati svoj auto, zavucite pogled čak i ispod vozila gdje se najčešće pojavljuju prvi znaci korozije, a onda i ispod haube. Ako ste se odlučili za samoposlužnu autopraonicu onda čistač iskoristite maksimalno, piše Auto start.

Na automobil prvo nanesite hemijsko sredstvo, koje će "nagristi" svu prljavštinu koje se za zimskih dana tamo naselila. Nju nanesite po kompletnom vozilu. Malo pričekajte da sredstvo učini svoje, nikako ne predugo kako hemijsko sredstvo ne bi oštetilo lakirane dijelove. Potom to isperite toplom sapunicom koja će ujedno i očistiti automobil od ostalih prljavština poput prašine i sl. Po nanošenju sapunice svoje vozilo istrljajte specijalnom spužvom čime ćete se dodatno osigurati da na vašem automobilu neće ostati neželjene prljavštine.

Nakon što ste vaš automobil temeljno istrljali vrijeme je za ispiranje. Ispiranje učinite hladnom vodom. Obratite pozornost na to da isperete svu sapunicu s automobila jer na njoj se nalazi prljavština koju je preuzela s površine auta.

Također, nemojte zaboraviti na haubu i ono što se nalazi ispod poklopca motora. Kada ste to učinili, krpom od jelene kože pobrišite svu vodu s automobila jer postoji mogućnost da se i u njoj kriju nametnici koji bi mogli ubrzati 'starenje' vašeg ljubimca.

Tek nakon što ste se uvjerili da na vašem automobilu više nema vode, prljavštine, soli i drugih okom vidljivih nametnika počnite s nanošenjem zaštitnih faktora. Vosak je odlična stvar koja će spriječiti vraćanje prljavštine automobila, zato se preporučuje nanošenje na vitalne dijelove automobila.

Nikako ga nemojte nanositi na staklene površine i ostale lakirane dijelove vozila. Njih ćete zaštiti takozvanim lakom za zaštitu i poliranje, dok će za prozore poslužiti i ono najjednostavnije sredstvo za čišćenje stakla. To sredstvo nanesite s unutrašnje i vanjske strane prozora, a čišćenje obavite dobrim starim novinama.

Ovakvim kompletnim pranjem, ne samo da će vaš automobil biti zaštićen od utjecaja zime i nadolazećih vanjskih utjecaja nego će i izgledati kao da je tek izašao iz prodavaonice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.