AUTO-MOTO

Gradski šminker čini ono što drugi ne mogu

"Dnevni avaz" na regionalnoj prezentaciji treće generacije Renault Twinga

A. ČULIĆ

18.9.2014

Reci šta želiš - slogan je koji stoji uz najnoviji model Twinga. I, zaista, najnoviji proizvod francuskog proizvođača Renaulta, koji je regionalnu promociju doživio u Beogradu, a kojoj je prisustvovao i predstavnik “Dnevnog avaza”, može mnogo toga.

Treća generacija malog gradskog automobila - odvažit ćemo se to reći - u stanju je učiniti ono što malo ko može u njegovoj konkurenciji. Inovativnost je, dakle, najizraženija odlika ovog gradskog šminkerčića, koji će se u prodaji naći do kraja mjeseca, a koji će se proizvoditi u Novom Mestu (Slovenija).

twingo-novi33

Prva generacija ovog automobila u prodaji se našla prvi put 1993. I od tada je doživjela značajan uspjeh, a u Renaultu se nadaju i uvjereni su da će najnoviji model polučiti i bolje rezultate.

Sportska verzija

Novi Twingo nastao je u kolaboraciji Renaulta i Daimlera i predstavlja pandan Smartu For Four. U odnosu na prethodni model, trocilindarski motor smješten mu je natrag, a kako proizvođač objašnjava, tako se dobilo na prostoru, ali i na smanjivanju buke.

U Renaultu su prezadovoljni što na tržište mogu izbaciti automobil koji, prema svojim performansama, umnogome nadmašuje prethodnika, ali im je mnogo draže što prevazilazi konkurenciju. Kada je snaga motora u pitanju, u ponudi će biti dvije verzije, prva, sportska, od 90 konjskih snaga sa maksimalnom potrošnjom od 4,3 litra te druga, osnovna, od 70 KS i maksimalnom potrošnjom od 4,2 litra. U ponudi će se naći i tri nivoa opreme: Autenthic - ulazni dio, Expression - udarna ponuda te Dynamic. Poseban paket bit će sportski.

Nije ženski

Ono, međutim, što će, vjerovatno, postati sinonim za novog Twinga jeste mogućnost pomjeranja njegovih prednjih točkova do 45 stepeni, što ovaj automobil čini neprikosnovenim kada je pokretljivost u pitanju. To je bio možda i najzanimljiviji dio isprobavanja performansi po beogradskim ulicama. Dok je nekim automobilima potrebno nekoliko manevara, Twingo se maltene okreće oko svoje osi, a i to se čini ektremno lagano uz servovolan. Možda ga neopravdano prati epitet ženskog auta, ali Twingo u klasi malih gradskih automobila svojom funkcionalnošću, udobnošću i prostornošću prijeti da bude neprikosnoven.

twingo-novi38

Prema informacijama koje dopiru iz francuskog automobilskog giganta, početna cijena ovog modela na našem tržištu iznosit će 16.000 KM.

1993. godine prvi Twingo izašao je na tržište

Kontrola prelaska iz trake u traku

Sigurnosne sisteme čine EBA, ABS, ASR i ESC, ali novina je da u novom Twingu postoji i sistem za kontrolu prelaska iz trake u traku, što je prava rijetkost kada su u pitanju mali automobili. Prema bodovanju EuroNCAP-a, ovaj Twingo je na mnogo višem nivou kada je u pitanju primarna sigurnost.

Šta sve donosi

Twingo posjeduje sjedišta s integriranim jastucima za glavu radi mnogo veće udobnosti

Osnovni model uključuje čak i parking-senzore

Zapremina prtljažnika iznosi mu 188 litara. Ukupna zapremina sa položenom stražnjom klupom može dosegnuti i čitavih 980 litara, a unutrašnjost sadrži još 52 litra zapremine u dodatnim pretincima

U odnosu na prethodnika, novi Renaultov mališan ima 33 centimetra prostora više te je osam centimetara viši

Multimedija

Novi Twingo nudi mogućnost instaliranja posebne aplikacije koja djeluje, takoreći, četverostruko.

Koristi kao navigacija, zatim kao telefon preko Bluetootha, služi reprodukciji te nudi podatke o vozilu za sve vrijeme vožnje. Na prednjoj maski postoji stalak koji čvrsto drži mobilni telefon.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.