AUTO-MOTO

Renault lansira potpuno novi model Kadjar

Francuski Qashqai

M. T.

3.2.2015

Novi Renaultov kompaktni crossover iz C-segmenta zvat će se Kadjar i bit će predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu ove godine. 

Zbog sve veće potražnje za SUV modelima, francuski proizvođač odlučio je Capturu dodati još jednog, koji će na neki način zamijeniti model Koleos, koji se na tržištu nije baš dobro proveo. 

Kadjar će biti nešto veći od Captura, na koji će se oslanjati dizajnom. Bit će izrađen na modularnoj platformi koju nosi ultrapopularni bratski model Nissan Qashqai, na koji će se pokušati ugledati, što znači da će imati sličnu cijenu i osobine. Osim prednjeg, imat će i provjereni Nissanov pogon na sva četiri točka te iste motore (koji su svakako Renaultovi), što znači 1,2-litarski TCe turbobenzinac i 1,5 i 1,6-litarski dizelaši raspona snage od 100 do 160 KS. 

No, za razliku od Qashqaija, neće imati CVT nego šestostepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom. 

Otkud mu ime

Kadjar je vrlo neobično ime za automobil, koje je teško pravilno izgovoriti. No, Francuzi su otkrili da je ovo ime, zapravo, kombinacija dvije riječi - Kad i Jar. Prva se odnosi na popularne motocikle na četiri točka quad, a druga je francuska riječ "Jaillir", koja znači iskrsnuti i izroniti. 

203.549 primjeraka Qashqaija prodao je Nissan prošle godine u Evropi, u poređenju sa 150.300 Volkswagen Tiguana, pa je razumljivo zašto se novi SUV temelji upravo na njemu 

7.423 primjerka mizerna je brojka prodaje Koleosa u Evropi u 2014. godini

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.