BOSANSKA HEROINA

Nana Fata Orlović za "Avaz": Svake godine se razbolim na godišnjicu genocida u Srebrenici, tugu niko ne može da odnese

Sve sam ako Bog da završila, svoju brigu i hadž, rekla nam je nana Fata

Nana Fata Orlović. N. Šaljić

Piše: Eldar Abaz

11.7.2023

Bosanska heroina nana Fata Orlović (79) ove godine je ispunila svoju životu želju - obavila je petu islamsku dužnost, hadž, u Mekki, u Saudijskoj Arabiji.

Nanu Fatu je danas posjetila ekipa "Dnevnog avaza" u njenog kući u Konjević-Polju.

"Završila sam svoju brigu i hadž"

Kako je istakla na početku razgovora, hadž je dobro prošao.

- Sve je kako lijepi Allah hoće.Dobar osjećaj je bio kada sam stigla na hadž. Jer znaš kako, kad se radi o nekom dobru pa sve kad se završi, insan je zadovoljan. Sve sam ako Bog da završila, svoju brigu i hadž. Djeca su mi dobro i zdravo, i šta Allah više da - rekla nam je nana Fata.

Osvrnula se i na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici koja je obilježena danas. Ističe da joj ovaj dan uvijek teško padne i da se svake godine na 11. jul razboli.

- Šta će biti sutra Bog lijepi zna, jer teško mi je. Pokopala sam dosta svoje familije, nas pet smo za jedan dan ostale udovice. Ne mogu pričati o tome.

"Tugu niko ne može da odnese"

Dodaje da voli kad joj ljudi dođu u posjetu.

- Znači mi, volim kad dođu. Hvala narodu, opet malo porazgovaram, ali tugu niko ne može da odnese. Ali eto šta može. Hvala mom narodu. Ja bih preporučila, ko god hoće na hadž, nek ide dok je mlad, stariji neka sjedi u kući.

Za kraj razgovora, nana Fata je poslala jasnu poruku bh. političarima.

- Trebaju da puste omladinu koja je završila fakultete da rade, da ih zapošljavaju, da ne odlaze iz BiH. Da ne ide omladina u tuđe zemlje, a nema bolje zemlje od Bosne. Odoše nam školovana djeca, šta će nam političari, treba njih otjerati kad nam otjeraše omladinu - zaključila je nana Fata.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.