BALANSIRANA ISHRANA

Poslastica za najmlađe: Brzi i nutritivno bogati keksići

Zbog svoje jednostavnosti i prirodnih sastojaka, raw food keksi su savršeni za malu djecu

Potrebno je samo par sastojaka. Wish mama

Dž. R.

6.6.2024

U današnje vrijeme jako je teško izbalansirati ishranu djeci zbog velikog porasta konzumacije brze hrane i gotovih obroka, ali, ipak, važno je pokušati onoliko koliko je u vašim mogućnostima kako bi djeci osigurali zdrav razvoj.

Jedna poslastica koju možete sami spremiti, a djeci će biti ukusna i hranjiva, su definitivno raw food keksi (sirovi keksi).

Neophodna energija

Osim što su ukusni, ovi keksi su praktični za nošenje u vrtić, školu ili na izlete, pružajući djeci neophodnu energiju i hranjive tvari gdje god se nalazili. 

Zbog svoje jednostavnosti i prirodnih sastojaka, raw food keksi su savršeni za malu djecu, nudići im sve što je potrebno za zdrav razvoj bez dodatka šećera, konzervansa i umjetnih boja.

Budući da se pripremaju bez pečenja, čuvaju sve hranjive tvari koje bi inače mogle biti uništene visokim temperaturama, čineći ih izvrsnim izvorom prave, neobrađene hrane.

Recept za kekse

Sastojci: 1 šoljica badema (namočenih preko noći), 1 šoljica suhih hurmi (bez košpica, namočenih 1-2 sata), 1/2 šoljice kokosovog brašna, 1/4 šoljice sirovog kakao praha, prstohvat soli, 1/4 šoljice sirovog meda ili javorovog sirupa (za vegansku varijantu) i 1/2 čajne kašičice vanilije ekstrakta.

Priprema recepta:

1. Bademe i hurme ocijedite i stavite u procesor za hranu. Miješajte dok ne dobijete grubu smjesu.

2. Dodajte kokosovo brašno, kakao prah, prstohvat soli, med (ili javorov sirup) i vaniliju. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini i smjesa postane ljepljiva.

3. Uzmite malu količinu smjese i oblikujte u kekse željene veličine. Ako je smjesa previše ljepljiva, navlažite ruke vodom.

4. Kekse ostavite u frižideru na nekoliko sati da se stvrdnu, idealno preko noći.

5. Spremite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru.

6. Ovaj recept i savjeti osigurat će da vaša djeca uživaju u zdravim i ukusnim keksima, dok vi možete biti mirni znajući da im pružate najbolje iz prirode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.