DILEME TRUDNICA

Početak poroda: Ovo su znakovi na koje trebate obratiti pažnju

U slučaju nekih sumnji, obavezno kontaktirajte liječnika

Tijelo se prije samog poroda priprema. Natalis pregnancy

Dž. R.

21.5.2024

Kada gledate filmove i serije uglavnom možete vidjeti trudnicu koja se sruši ili počne da viče da dolazi beba i da rađa, a svi oko nje paničare kao da će beba samo ispasti. Međutim, stvarnost je mnogo drugačija, dosta faktora prethode i utječu na porod.

Nitko od nas nije isti pa tako nije ni svaka trudnoća. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da će svaka trudnica iskusiti sve, ali prepoznavanje i razumijevanje simptoma i znakova poroda može uveliko vama i vašoj bebi olakšati sam porod.

Znaci početka poroda

1. Olakšanje: 2-4 sedmice prije poroda plod se spušta u zdjelicu i time mami stvara olakšanje. Pritisak na prsni koš je manji, no sada se očituje na mjehuru i time izaziva potrebu za češćim mokrenjem.

2. Grčevi: Česti su grčevi i bolovi u preponama, popraćeni jakim bolovima u krstima. Mogu se osjetiti i danima prije poroda.

3. Težina: Najčešće, prirast težine trudnice usporava se u devetom mjesecu trudnoće. Kako se približava porod, neke trudnice čak izgube na težini.

4. Neke trudnice osjećaju slabost i vrtoglavice. Nekima se dogodi navala energije koja se očituje nekontroliranom potrebom za čišćenjem i sređivanjem "gnijezda" za dolazak novog člana. Događa se par dana prije poroda.

5. Pucanje vodenjaka: U većini slučajeva pucanje vodenjaka i curenje plodne vode znači da je porod već počeo.

6. Sluzavi čep: Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porod, sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscjedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Gubitak sluzavog čepa ne mora nužno značiti da je porod počeo.

7. Iscjedak: Prilikom otvaranja (širenja vrata maternice) pucaju kapilari i trudnice mogu primjetiti sluzavi, krvavi iscjedak. Najčešće se u tom slučaju trudovi pojavljuju unutar 24 sata ali niti to, opet, nije 100 posto pouzdano.

8. Braxton Hicksove kontrakcije koje ste osjećali i sedmicama prije poroda pojačavaju se i sve su bolnije. Porod je blizu.

9. Micanje ploda: Neke trudnice neposredno prije poroda možda više neće osjećati micanje ploda.

Važno znati

Porod nije počeo ako trudovi nisu pravilnog razmaka i ne pojačavaju se, bolove osjećate u donjem dijelu trbuha, a ne u krstima, trudovi prestaju ako promjenite položaj tijela ili ako se bavite nekom aktivnošću, vaginalni iscjedak je više smeđe boje nego crvenkaste, micanje ploda je sve jače kako osjećate trudove (ovo može biti znak da s plodom nešto nije u redu).

Porod je počeo ako se trudovi pojačavaju kako mjenjate položaj tijela ili ako se npr. krećete, bolovi počinju u krstima i šire se prema trbuhu, a mogu biti popraćeni proljevom, trudovi su sve češći i bolniji te se javljaju u više-manje pravilnim razmacima, vaginalni iscjedak je ružičast ili prošaran krvnim žilicama, vodenjak puca, i u 15 posto poroda, otječe plodna voda.

Iako otjecanje plodne vode ne znači nužno da je porod počeo, bez plodne vode plod je izložen bakterijama i infekcijama pa stoga obavezno kontaktirajte svog liječnika ili se javite u bolnicu. Ako je plodna vode zelenkaste boje ili neugodnog mirisa znači da se radi o infekciji i plod može biti u opasnosti.

Ako ste u dilemi te niste sigurni je li porod zaista počeo, ne ustručavajte se zatražiti stručni savjet svog liječnika. Iako se može desiti da ste pogriješili u procjeni, niko vam neće zamjeriti, nemojte osjećati neugodu. Smatrajte to dobrim treningom za porod. Sretno!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.