HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Filozofski fakultet Univerziteta u Mostaru: Predstavljena knjiga „Medijsko pravo“ autora dr. Ilije Muse

24.1.2018

Knjiga prof. dr. sc. Ilije Muse „Medijsko pravo - sloboda izražavanja u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj” predstavljena je na Filozofskome fakultetu Univerziteta u Mostaru. 

Rektor Univerziteta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je važnost jednoga ovakvog djela. 

- Knjiga se pored stručnih i praktičkih obilježja oblikuje i uzornom naučnom studioznošću, kao i akademskim standardima općenito. S obzirom na sustavan istraživački aspekt, knjiga je izvorno naučno djelo - naglasio je Tomić. 

Sam naziv knjige upućuje na materiju koja je sadržana u samoj knjizi tako da se obrađuju područja razvoja prava i ljudskih sloboda kroz historiju kroz međunarodne dokumente.

- To su dokumenti Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe ukazuje se na savremene slobode izražavanja, a kroz određena teorijska znanja trenutne pravne propise propituje se medijsko zakonodavstvo BiH i Republike Hrvatske u odnosu na standarde u Europskoj uniji. Knjiga obrađuje područja zaštita ugleda i časti, zaštita privatnosti… Dodiruje se i elemenata zaštite autorskog i njemu srodnih prava posebno u medijskoj industriji - izjavio je prof. dr. sc. Ilija Musa, autor knjige te dodao da se dotiče i samoregulacije novinarske profesije.

Autor se nada da će knjiga poslužiti studentima kojima je i inicijalno namijenjena kao edukacijski materijal iz kojeg će savladavati ovu materiju, kao i novinarima koji praktično rade kao i pravnicima koji se bave medijskim pravom.

Prof. dr. Iko Skoko, recenzent djela, izjavio je da je okupljanje oko svake knjige simpozij, a osobito oko knjige koja govori o medijima.

- Svi smo mi u mediju, ili radimo u medijima ili pratimo medije tako da je ovo društvo umreženo. Prvo svrha medija je da radi zajedništvo i prosperitet društva. Nažalost nije medij kriv što ne ide to tako, ali ima veliku ulogu i može pomoći - objasnio je Skoko.

Josip Muselimović, urednik knjige, čestitao je mladom naučniku prof. dr. sc. Iliji Musi što je na naučni i praktičan način sagledao u čemu se sastoji povreda temeljnih ljudskih prava i sloboda.

- Znano je da se čovjek i bez metka može ubiti. Može ubiti teška riječ. Ja bih citirao Ivu Andrića koji lijepo kaže 'Svaku svoju riječ pritisnite svom težinom i vidite njenu nosivost, može li ona izdržati, pa s njom isperite usta pa je tek onda pustite da se ona bori sama sa sobom - rekao je Muselimović te dodao da živimo u vremenu gdje priča svako šta hoće, pa je ova knjiga iznimno značajna.

Recenzenti i predstavljači knjige su bili još i prof. dr. Zoran Tomić i prof. dr. Vesna Kazazić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.