REPUBLIKA SRPSKA

Ministarstvo prosvjete RS ne odustaje od ukidanja imena bosanskog jezika

Sinanović: Nećemo se predati

A. HADŽIĆ

2.2.2018

Sastanak jučer održan u Zvorniku, na kojem su se našli predstavnici roditelja bošnjačkih učenika iz Zvornika, direktori matičnih osnovnih škola te predstavnici OHR-a i OSCE-a, jasno je pokazao da vlast RS ne odustaje od svoje diskriminatorne odluke o ukidanju imena bosanskog jezika.  

- Činjenica da na sastanak nije došao predstavnik Ministarstva prosvjete RS, iako se najavljivalo da će biti prisutan, dovoljno govori o odnosu vlasti RS prema Bošnjacima i njihovim pravima. Prisutni direktori škola ukidanje prava na bosanski jezik pravdali su naredbama i dopisima iz Banje Luke, ali nisu mogli pokazati nijedan na zakonu osnovan akt kojim nam se to pravo oduzima. Ovih dana donijet ćemo odluku šta dalje, ali neka svi znaju da se nećemo predati - kazao nam je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Područne osnovne škole u Liplju.

Za Mensura Selimovića, predsjednika Savjeta roditelja Osnovne škole u Križevićima, koju pohađa oko 150 bošnjačkih učenika, jučerašnji sastanak pokazatelj je sile institucija Republike Srpske, ali i nemoći OSCE-a i OHR-a da se suprotstave toj sili.

Navodi da će nakon sastanka zvaničnim domaćim i međunarodnim institucijama u Sarajevu biti upućeno pismo s osnovnim zahtjevom da se zaustavi diskriminacija u obrazovanju Bošnjaka u RS. Također, od Ustavnog suda BiH zahtijeva se da se ne ponaša kao udruženje građana koje se brine o sterilizaciji pasa lutalica, već da od vlasti RS traže provođenje svojih odluka, među kojima je i ona o legitimnosti bosanskog jezika u BiH.

Nema konkretne reakcije  

- Na sceni je klasično kršenje ljudskih prava Bošnjaka u RS, čiji je cilj da nas otjeraju s ovih prostora. To svi koji su dužni da se bore protiv diskriminacije i poniženja jednog naroda znaju i vide, ali, nažalost, svi šute. Osim nekakvih sažaljivih saopćenja i verbalne podrške, nema nikakve konkretne reakcije ni od međunarodne ni od domaće vlasti u BiH. Svjesni toga, diskriminatori iz Banje Luke nesmetano nastavljaju sa svojim veoma opasnim planom - navodi Selimović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.