SARAJEVO

Ministar Kazazović za Avaz.ba o vrućoj temi: Stvaraju li se tri škole pod jednim krovom

Kazazović: Neće se mijenjati nastavni planovi

E. MASLO

13.10.2017

Vruća tema u sarajevskim školama i među roditeljima ovih dana je Instrukcija koju je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS poslalo na adrese škola, a kojom se tretira pitanje upotrebe jezika u nastavnom procesu i drugim oblicima odgojno-obrazovnog rada.

Burne reakcije pojavile su se nakon što informacije da bi se mogle uvesti tri škole pod jednim krovom.

Kontaktirali smo resornog ministra Elvira Kazazovića kako bi nam pojasnio o čemu se radi.


Četvrta verzija

On je istakao da drastičnih izmjena neće biti, te da se neće mijenjati nastavni planovi.

- Ustav BiH, FBIH i KS prepoznaje tri zvanična jezika, bosanski, hrvatski i srpski. Zakon koji smo donijeli krajem maja o osnovnom i srednjem obrazovanju u KS obavezao je sve direktore škola da naprave izbor za ova tri jezika. Međutim, direktori su po nahođenju dosadašnjem još od vremena Emira Suljagića koji je poslao instrukciju da ima i četvrta verzija, odnosno B/H/S, ponudili ponovo tu četvrtu verziju. Mi smo sa terena dobili niz primjedbi otkud se ta verzija ponovo pojavljuje nakon donošenja zakona jer ta četvrta verzija ne postoji. I zbog toga smo poslali instrukciju – kazao je Kazazović.

Kako je rekao, zajedno sa pravnicima ustanovljeno je da je ta četvrta verzija, B/H/S, nezakonita, neustavna i da je neophodno da se ponude tri zvanične opcije.

- Poslali smo instrukciju, no sva ta priča se ispolitizirala. Jedan portal je objavio da se u Sarajevu stvaraju tri škole pod jednim krovom. Pokušavamo da objasnimo da ostaje sve isto jer su naši nastavnici završili na Filozofskom fakultetu sve tri norme jezika, mogu da predaju i to se sve može realizirati bez ikakvih problema u školama, kao što je dosad bilo – zaključio je ministar.

Dosadašnja praksa

Kazazović je istakao da Ministarstvo nije imalo drugu opciju nego da pošalje instrukciju za tri zvanična jezika BiH.

- Lingvisti isto kažu da ne postoji zakon koji poznaje B/H/S, niti u drugim kantonima imamo to, niti u RS niti u Brčkom. Neće biti mijenjanja nastavnih planova, samo će im u knjižici pisati jedan od tri jezika. Prema novom pravilu, roditelji će samo birati koji jezik žele da im se upiše u đačku knjižicu. Do sada je bila praksa da se upisuje B/H/S, a od sada se moraju odlučiti za jedan jezik. Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH dala nam je preporuku da sva djeca budu ravnopravna po pitanju korištenja zvaničnog jezika - kazao je Kazazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.