PROBLEMI U PRIJEVOZU

Minibusi „Centrotransa“ počeli voziti, Fišo im poslao inspekciju

Zašto se diskriminira Stari Grad, građani ne smiju da trpe, rekao Hadžibajrić

„Centrotrans“ preuzeo i minibuske linije koje polaze s Baščaršije. J. Alibegović

A. S. - A. T.

6.11.2018


Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) jučer ujutro dočekali su vozače „Centrotransa“ na minibuskim stanicama. Na teren SU izašli po prijavi Ministarstva saobraćaja KS, odnosno ministra Muje Fiše (SDA), a nakon što je „Centrotrans“ počeo voziti na 11 minibuskih linija u padinskim dijelovima Starog Grada. 

Odluka iz 1991.

Mještani skoro svih starogradskih naselja godinama nemaju redovan prijevoz, jer preduzeće GRAS nema dovoljno minibusa. Zbog toga se uprava „Centrotransa“ odlučila da krenu voziti, a veliku podršku su dobili od starogradske Općine. I građani s kojima smo jučer razgovarali zadovoljni su prijevozom. Kažu da ne pamte kada je kombi bio redovan kao jučer.

Iako su ih inspektori zaustavljali, iz „Centrotransa“ su kazali da trenutno nemaju namjeru obustaviti saobraćaj uprkos tome što su njihova vozila od jutros zaustavljena nekoliko puta“. Tvrde da je na osnovu odluke iz 1990. i 1991. godine „Centrotransu“ dodijeljeno pravo pružanja usluga prijevoza na gradskim i prigradskim linijama, te da je ta odluka i dalje validna i da nikada nije povučena.

- Osim toga, tu je i rješenje kojim su GRAS-u oduzete minibuske linije u Starom Gradu zbog nemogućnosti da osigura redovan prijevoz. Inspekcija jeste izašla na teren i zaustavlja vozila „Centrotransa“, ali prijevoz se za sada odvija neometano – kazala je Borislava Purković iz ove kompanije.

S druge strane, direktor GRAS-a Avdo Vatrić tvrdi da su linije koje je preuzeo „Centrotrans“ nelegalne te da je bilo potrebno raspisati javni poziv za te linije.

- Na osnovu tog poziva može se odrediti koji će prijevoznik voziti na tim linijama. Sve ostalo je nelegalno. To je izigravanje Zakona o javnim nabavkama. Zbog čega se dodjeljuju linije nekom prijevozniku kada i drugi mogu učestvovati – rekao je Vatrić.

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić smatra da „Centrotrans“ ima pravo da uvede te linije koje u posljednje tri godine uopće ne funkcioniraju te da ne razumije zbog čega se sada GRAS žali.

Zahtjev premijeru

Ističe također da se diskriminira Stari Grad jer su izdata privremena rješenja za slične linije u općinama Vogošća, Novi Grad i Novo Sarajevo.

- Ne vidim razloga da se takvo nešto ne uradi i u našoj općini dok se ne raspiše tender za najpovoljnijeg prijevoznika. Do tada građani ne smiju da trpe – rekao je Hadžibajrić istakavši da se za pomoć u rješavanju problema obratio i premijeru KS, od kojeg je tražio da izda privremena rješenja.


Minibusi „Centrotransa“ vozili i sa Latinske ćuprije

GRAS danas o svojim potezima

Vatrić je kazao da će danas na pres-konferenciji objaviti koje će naredne poteze povući GRAS.

- Ministarstvo saobraćaja je poduzelo sa svoje strane ono što je moglo. Zvali su inspekciju i vidjet ćemo sutra (danas, op. a.) hoće li im inspektori skidati registarske oznake s vozila – rekao je Vatrić.

KUIP: Privremena zabrana

Iz KUIP-a su nam rekli da su saobraćajni inspektori jučer okončali inspekcijske nadzore na svih 11 minibuskih linija u Starom Gradu, na kojima je od jučer „Centrotrans“ uspostavio redovan prijevoz putnika.

- Inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da je „Centrotrans“ počeo obavljati javni prijevoz putnika bez prethodno pribavljenog odobrenja Ministarstva saobraćaja. Zbog toga će inspektori, u skladu sa svojim ovlaštenjima, donijeti rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prijevoza na svih 11 linija. Zabrana ostaje na snazi do otklanjanja utvrđenih nedostataka – rekli su iz KUIP-a istakavši da će inspekcijski nadzori biti nastavljeni i u narednom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.