STARO SARAJEVO

O historiji kultnih okupljališta: Hadži Šaban je otvorio prvu kafanu u Evropi

Desilo se to 120 godina prije nego što su takav objekt dobili stanovnici Londona

“Hadži Šabanova kahva” otvorena 1534. godine. Avaz

Piše: Mufid Garibija

26.10.2021

Sarajevo u doba Osmanlija postalo je glavni politički, duhovni i trgovački centar, zbog čega su se sve više gradili hanovi i karavan-saraji. Zato nas nimalo ne čudi što se baš u Sarajevu, na lokalitetu uzvodno od Bembaše, 1534. godine otvorila i prva kafana u cijeloj Evropi, čak 120 godina prije nego što se to desilo u Londonu, za „Avaz“ govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.


Popularna mjesta

Prva kafana napravljena je na ovoj lokaciji zbog neposredne blizine Gazi Ishak-begove tekije, koja je bila izuzetno posjećena.

- Sarajlije će kasnije ovu kafanu prozvati „Hadži Šabanova kahva“ i ona će postati kultni centar, ne samo u periodu vladavine Osmanlija već i u doba Austro-Ugarske. Posjetioci ove kafane bili su ljudi iz svih slojeva društva - kazao je Garibija.

Kako je vrijeme prolazilo, u gradu su se kasnije počele otvarati i druge kafane.

Trend popularnosti kafana u novije vrijeme, odnosno u periodu 20. stoljeća, dobit će formu današnjih kafića, odnosno popularnih mjesta za okupljanje i druženja.

„Evergreen“ i „Gong“

- U doba bivše Jugoslavije, u Sarajevu su nastali prvi kafići. Zanimljivo je što se kafić pravno nije mogao registrirati jer ga u zakonu nije bilo pa su tadašnji kafići bili registrirani kao bifei. Prvi takav bife na ovim prostorima bio je bife “Evergreen”, u neposrednoj blizini Vijećnice, dok je titulu najpopularnijeg nosio čuveni “Gong”, u blizini današnje Akademije likovnih umjetnosti, u suterenskoj etaži. Njega je otvorio Šaban Bane Toskić, čuveni bokser, višestruki prvak BiH i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije u valter kategoriji i jedan od rijetkih profesionalaca u boksu - rekao je Garibija.

Za ulaz u kafić plaćala se ulaznica, uz koju se dobivalo i piće.

’Lisac’ promijenio zakon

-Prvi registrirani kafić u cijeloj regiji bio je u Sarajevu s nazivom “Lisac”, koji je dobio ime po vlasniku Damiru Liscu, a koji je svojim sposobnostima i poznanstvima uspio promijeniti zakon gdje se bife “transformira” u kafić - naveo je Garibija.

Mjesto ovog kafića bilo je u prvom pasažu Titove ulice od Vječne vatre.

- Koliko je Damir bio interesantan i zabavan, najbolji je pokazatelj to da je jednom prilikom na simpatičan način pokušao “prodati” Vijećnicu dok je studirao na Pravnom fakultetu pa je često slobodno vrijeme koristio za učenje u Vijećnici - istakao je Garibija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.