SARAJEVO

Obilježena 28. godišnjica masakra na Otoci: Ubijeno devet civila

Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena, kazao je Hadžiahmetović

A. S.

10.11.2021

Odali počast - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Delegacija Kantona Sarajevo danas je položila cvijeće i odala počast na mjestu stradanja devet građana u ulici Žrtava fašizma kod broja 12, naselje Otoka, općina Novi Grad, koje je počinio agresor tokom opsade Sarajeva 1992. - 1995. godine.


Građani izloženi patnjama

Tog 10. oktobra 1993. godine oko 13.50 sati sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Nedžarića ispaljene su tri minobacačke granate, koje su pale na asfaltnu podlogu u ulicama Žrtava fašizma kod broja 12 i Ilije Engela kod broja 5.

Od eksplozivnog i rasprskavajućeg dejstva granata poginulo je devet osoba, i to: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka. Teže i lakše ranjeno je 38 osoba.

U prigodnom programu prisutnima na obilježavanju 28. godišnjice obratili su se ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i predsjednik MZ Otoka” Davor Ninić.

Ministar Hadžiahmetović je kazao kako moramo stalno podsjećati na hiljadudnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, gladni, žedni, promrzli i izloženi stalnim granatiranjima i snajperima, od čijeg je dejstva ubijeno njih više od 12.000, a među njima i 1.601 dijete.


Optuženi zločinci

Podsjetio je da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.

Također, osuđen je, ali na doživotni zatvor, i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat, koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Budućnost graditi na suživotu

- Pored komandne i političke, postoji i lična odgovornost pripadnika Vojske Republike Srpske i na tome treba raditi dok još ima vremena - poručio je ministar Hadžiahmetović.

Naglasio je i da se, bez obzira na prošlost, naša budućnost mora graditi na suživotu, međusobnom uvažavanju i toleranciji, a da bi tako bilo, pravda mora biti zadovoljena i počinioci zločina adekvatno kažnjeni.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, obilježavanju prisustvovale su i delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Grada Sarajeva, Općinskog vijeća i Općine Novi Grad, MZ Otoka, Udruženja žene borci 1992-1995., OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.