OPĆINA CENTAR

"Pješačka zona – Sarajevski ćilim" krasit će centralni dio grada

Planiran je projekat rekonstrukcije pješačkih zona na potezu od BBI centra do crkve Svetog Josipa na Marijin Dvoru

Idejni projekat budućeg izgleda šetnice. Općina Centar

Piše: A. Na.

8.4.2022

Na jučerašnjoj 16. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar prezentirana je informacija o projektu „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“.

U okviru realizacije projekta uređenja javnih površina na području općine Centar, a na inicijativu građana, planiran je projekat rekonstrukcije pješačkih zona na potezu od BBI centra do crkve Svetog Josipa na Marijin Dvoru budući da je navedena dionica jedna od značajnijih i prometnijih pješačkih zona grada Sarajeva. Izvođenje projekta je planirano u fazama, a prva faza obuhvata potez od Ulice Trampina do Ulice Koševo.

Uvažavajući vrlo značajnu poziciju ovog prostora Općina Centar je obezbijedila Idejno rješenje – „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“. Idejni projekat budućeg izgleda šetnice uradio je arhitektonski studio „Zec“. Prezentator je bio arhitekta Amir Vuk Zec, koji u svojoj bogatoj karijeri ima čitav niz prepoznatljivih projekata.

Prilikom prezentacije projekta istaknuto je da su pješačke površine na navedenoj dionici prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao, te da u dosadašnjem periodu nije izvršena planska rekonstrukcija, već su rađene samo povremene sanacije, a što je vremenom dovelo do toga da pješačka zona ima više vrsta ugrađenih materijala.

Cilj projekta je obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva koji zauzima centralno mjesto nove šetnice, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči.

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetnice, stvara jedinstvena površina – „ćilim“ po čemu je projekat i dobio naziv „Sarajevski ćilim“.

Općina Centar je za realizaciju ovog projekta obezbijedila finansijska sredstva u iznosu od 1.300.000 maraka. Za izvođača radova nakon provedenih procedura odabrana je firma „ITC“ d.o.o. Zenica sa kojom je sklopljen ugovor.

Završetak radova očekuje se u ovoj godini ukoliko se aktivnosti na izdavanju odobrenja za građenje budu odvijale planiranom dinamikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.