USPJESI

Studentice Pravnog fakulteta UNSA pobjednice takmičenja iz ljudskih prava u Strazburu

Takmičenje je održano na engleskom jeziku u sudnici Evropskog suda

Načelnik Tanović ugostio studenti. Avaz

Piše: A. Na.

13.4.2022

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović ugostio je studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strazburu Delilu Islamović, Lamiju Dedagić, Anesu Karaman i Eminu Kukuljac i trenera asistenta na Pravnom fakultetu Haruna Išerića.

Nagrađene studentice, istakle su da su u okviru usmenog dijela takmičenja uspjele pobijediti pet mečeva i to timove pravnih fakulteta iz Tirane, Zagreba, Ljubljane I dva finalna meča protiv Pravnog fakulteta iz Niša. Nakon pobjede na Regionalnom takmičenju bosanskohercegovački tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu plasirao se na 8. Transevropskom finalu u simulaciji suđenja iz ljudskih prava koje je održano u Strazburu u decembru prošle godine.


Nadarena generacija

Takmičenje je održano na engleskom jeziku u sudnici Evropskog suda za ljudska prava u Stazburu, a nakon odigrana dva meča protiv Pravog fakulteta iz Kopenhagena, Pravni fakulteta Univerziteta u Sarajevu je proglašen za pobjednika.

– Fascinantni su vaši uspjesi, vaš trud, rad i zalaganje. Predstavljate jednu nadarenu generaciju studenata Pravnog fakulteta, a znanje je nešto najdragocjenije što čovjek može sebi priuštiti. Općina Novo Sarajevo nastavit će podržavati ovakve aktivnosti i uspjehe mladih uspješnih studenta, istakao je načelnik Hasan Tanović, te dodao da su vrata ove lokalne zajednica uvijek otvorena za sve njih - kazao je Tanović.


Poklon monografija

Ovom prilikom, pobjednicama najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strazburu uručeni su prigodni pokloni, a bit će i novčano nagrađeni za svoj trud i rezultate.

Trener i asistent na Pravnom fakultetu Harun Išerić, zahvalio se  načelniku što je prepoznao trud i zalaganje studenata Pravnog fakulteta, te mu u poklonio monografiju ”Pravosudna palata – Elaborat zaštite fasadnog platna”, autora Mirze Hebiba, Lemije Chabbouh-Akšamije, Ammara Akšamije i Dženisa Avdića.

Osmo transevropsko takmičenje u simulaciji suđenja iz ljudskih prava jedno je od najvažnijih takmičenja iz ljudskih prava za studente pravnih fakulteta u Evropi, na kojem je tim iz BiH prvi put osvojio ovu prestižnu nagradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.