REAKCIJE

Đapo: SBB će glasati protiv Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu

Bit ćemo protiv tog zakona iz mnogo razloga, rekla je Đapo

Edita Đapo. Avaz

Piše: A. Na.

27.4.2022

Savez za bolju budućnost BiH glasat će protiv Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, kojeg je predložio HDZ-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović, a koji je na dnevnom redu današnje sjednice.

Matične knjige

Zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edita Đapo kazala je da je SBB taj svoj stav već vrlo jasno iskomunicirao javnosti.

- Bit ćemo protiv tog zakona iz mnogo razloga. Upis u matične knjige već je reguliran entitetskim zakonom. Također, važno je naglasiti da je lična karta javni dokument, a nacionalna pripadnost je lični stav baziran na osjećajima, vjerovanjima i emocijama. Ne mogu se lični stavovi upisivati u javni dokument. Pravo svakog čovjeka jeste da određuje svoju nacionalnost, kao i vjersku pripadnost, pa i da je slobodno mijenja u skladu sa svojim saznanjima, uvjerenjima i osjećajima – naglasila je Đapo.

Uskraćivanje prava

Prema njenim riječima, kao što se može promijeniti ime kada poželite, ne vidi razloga da se ne bi mogla promijeniti nacionalnost, a ovim prijedlogom zakona to se zabranjuje na period od deset godina.

- Stava sam da vlast ili sistem ne treba da se bavi uskraćivanjem prava svojih građana, nego da stvara uslove da građanin može da ugodno živi od svog rada, da je sretan i zadovoljan u svojoj zemlji i da slobodno upražnjava sva svoja prava u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima, kao što su pravo na privatni život, pravo na mišljenja, svijest i vjeroispovijest, pravo da mijenja ili pak ne iskazuje svoju nacionalnost ili vjeroispovijest. Zbog svega navedenog, glasat ću protiv prijedloga zakona koji je u proceduru uputio kolega Lovrinović – naglasila je Đapo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.