REKTOR UNSA-E

Prof. dr. Škrijelj: Univerzitet je bio pod ozbiljnim pritiscima politike

Stav Senata je da je utvrđeni Prijedlog zakona dobar, bolji od onog koji smo imali od 2017. godine, kazao je u obraćanju zastupnicima na sjednici Skupštine KS

Prof. dr. Škrijelj: Bolji zakon od onog iz 2017. godine. Avaz

Piše: E. Ma.

29.8.2022

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevo rekao je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da podržava Prijedlog Zakona o visokom obrazovanju. 

- Stav Senata je da je utvrđeni Prijedlog zakona dobar, bolji od onog koji smo imali od 2017. godine. Senat je donio, ubjedljivom većinom, odluku, nakon što su prihvaćeni prijedlozi Univerzizeta u Sarajevu, da bismo bili zahvalni ako se usvoji. Zakon iz 2017. godine, iz različitih razloga, u mnogim segmentima je imao fokus na uređivanje visokoškolskih institucija. Ovaj zakon bavi se uređenjem oblasti i djelatnosti visokog obrazovanja što je u širem kontekstu značajnije - naveo je prof. dr. Škrijelj u obraćanju zastupnicima.



Instuticionalna autonomij

Kako je dodao, kada je u pitanju instuticionalna autonomija koja je iznimno važan aspekt za rad bilo koje visokoškolske institucije, a koji Evropska asocijacija univerziteta definira kroz finansijsku, organizacijsku, kadrovsku i akademsku autonomiju, važećim zakonom je bila u značajnoj mjeri ugrožena.

- Univerzitet je bio pod ozbiljnim pritiscima politike koja je kroz određena zakonska rješenja iz 2017. godine imala mogućnost čak i blokirati neke procese na Univerzitetu kroz česte inspekcijske nadzore po nekim pitanjima. Tokom 2020. godine smo imali 206 inspekcijskih nadzora samo na Rektoratu - naveo je, između ostalog, rektor Škrijelj.


Pravno normira integrisani Univerzitet

Na drugoj strani, kako je naveo, ovaj zakon je prvi koji regulira i pravno normira integrisani Univerzitet u Sarajevu.

- Do sada smo imali zakon koji je tvrdio da je Univerzitet pravno integrisan, a on to zapravo nije bio već je funkcionisao kroz 31 zasebno pravno lice. Od 1. jula prošle godine mi smo jedno pravno lice – kazao je prof. dr. Škrijelj.

Kroz ovaj zakon se stvara i mogućnost da se stvara dualni studij i povezivanje fakulteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.