KOŠEVSKO BRDO

Španski umjetnici oslikali mural "Ruža Sarajeva"

"Ruža Sarajeva" treći je mural koji je oslikan u sklopu ovogodišnjeg Festivala i predstavlja nastavak kulturalne razmjene između Bosne i Hercegovine i Španije

Umjetnici na Koševskom Brdu. FACEBOOK

A. O.

26.10.2022

Sarajevo je bio i ostaje grad mira i mostova, stoljetne tradicije tolerancije i suživota, a "Sarajevska ruža" - simbol rata i stradanja, postaje simbol nade.

Španski umjetnici Ramon Verens Puig (Werens) i Džonatan Fulet Paralejo (Johnathan Fullet Parralejo) oslikali su mural pod nazivom “Ruža Sarajeva” u naselju Koševsko brdo.

Ovaj mural oslikan je u okviru pratećeg programa drugog izdanja "FASADA" Festivala, a nastao je zahvaljujući inicijativi i podršci Općine Sabadell i Ambasade Kraljevine Španije.


Naslikane ruže. FACEBOOK

"Ruža Sarajeva" treći je mural koji je oslikan u sklopu ovogodišnjeg Festivala i predstavlja nastavak kulturalne razmjene između Bosne i Hercegovine i Španije.

Kompozicija murala sačinjena je od floralnih motiva koji u sebi nosi različite simbole, na suptilan način spajajući historiju i kulturu Sarajeva i tradiciju Španije. Osim murala, umjetnici Verens i Fulet na istoj lokaciji nacrtali su i grafit Sarajevo/Sabadell. U izradi ovog grafita učestvovali su i polaznici radionice "Ulična umjetnost: Od osnova do jedinstvenosti" koju su u Dječijoj kući realizirali španski umjetnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.