AVAZOVA PATROLA

Pitali smo građane koliko su sigurni u vozilima javnog gradskog prijevoza: Oteli su mi čak i kesu s voćem

Djevojka mi je htjela ukrasti nešto iz torbe, rekla sam joj: "Nemoj, sine, grehota", kazala je Herceg

Ljubica Herceg, Mujaga Hrvačić. Avaz

Piše: N. Ćorović - E. Abaz

30.10.2022

Neispravne kočnice, džeparenje, vandalizam, gužve, tučnjave, nervozni i putnici i vozači su, nažalost, gotovo svakodnevne pojave u vozilima javnog gradskog prijevoza u Sarajevu.

Ekipa “Avaza“ pitala je građane osjećaju li se sigurno dok se voze u tramvajima i autobusima. Odmah nam se požalila sugrađanka koja je pokradena u tramvaju. Ukrali su joj, ni manje ni više, nego kesu s voćem.


Postavili kamere

- Nosila sam kesu s voćem kada mi je prišao momak i bukvalno mi je istrgao iz ruke i izašao iz tramvaja. Kako ću se osjećati sigurno... Imala sam situaciju i s djevojkom koja je htjela ukrasti nešto iz moje torbe, vjerovatno novčanik. Rekla sam joj: „Nemoj, sine, grehota.“ Ne osjećam se sigurno u prijevozu. I ove kamere koje su postavili, pitanje je rade li i kako - kazala je za „Avaz“ Ljubica Herceg.


Ljubica Herceg. Avaz

Mujaga Hrvačić smatra da bi prisutnost nadležnih osoba utjecala na smanjenje nasilja u tramvajima, trolejbusima i gradskim autobusima.

- Bilo bi sigurnije i bolje za sve nas da neka nadležna osoba bude unutra, poput policajaca ili revizora koji mogu reagirati ako se nešto desi. Prestao sam koristiti gradski prijevoz zbog ružnih situacija - naveo je Hrvačić.


Mujaga Hrvačić. Avaz

Studentica Melisa Kašić se, također, ne osjeća sigurno, s obzirom na brojna ružna iskustva sugrađana i gostiju u vozilima.

- Kako da se osjećam sigurno kad se svakog dana nešto desi. Dosta toga se mora poboljšati i promijeniti. Nema nikakve značajnije kontrole, pregleda i slično. U tramvaje može ući ko god hoće, bez nekih posebnih kontrola, a vozač rijetko kada reagira kada se nešto dešava između putnika - kazala je Kašić.


Ubistvo Mrnjavca

Studentica Edna Davorić prisjetila se brojnih užasnih situacija, a najstrašnija je ubistvo dječaka Denisa Mrnjavca.

- Bojim se za svoju sigurnost, mogu biti pokradena ili napadnuta. Danas mnogi nose i noževe. Ko zna šta se sve može desiti, naročito kada su gužve - rekla nam je Davorić.

Sanel Cinara je istakao kako je loša situacija u cijelom gradu po pitanju saobraćaja.




Sanel Cinara. Avaz

- Velike su gužve, ljudi uvijek žure. Kočnice su otkazale na tramvaju, i to na novoj pruzi. Smatram da treba nabaviti nove tramvaje, kako zbog sigurnosti tako i zbog boljeg funkcioniranja javnog gradskog saobraćaja - kazao je on.

Nidžara Dupovac navela je da je svjedočila različitim situacijama u vozilima javnog prijevoza.

Nidžara Dupovac. Avaz

- Rizika u saobraćaju je uvijek bilo, a prisutan je i sada. Roditelji ne smiju pustiti dijete samo u tramvaj ili autobus. Dešavaju se pljačke, napadi... Svjedočila sam raznim situacijama, a često su na meti stariji - istakla je Dupovac.

Ni Nermina Biberović nema pozitivno mišljenje o javnom prijevozu.

Nermina Biberović. Avaz

 Imam vrlo ružna iskustva, zbog čega sam i prestala koristiti javni gradski prijevoz. Svako malo se nešto ružno desi. Mislim da bi rješenje bilo da u svakom tramvaju bude po jedan policajac, građani bi tada osjećali neku sigurnost -  rekla nam je Biberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.