TRAVNIK

Proslava 20 godina saradnje i 15 godina zvaničnog partnerstva!

Delegacije dva grada na trgu na kojem je sve počelo

K. KAVAZOVIĆ

12.5.2018

U Travniku boravi grupa gostiju iz njemačkog Lajpciga kako bi zajedno s Travničanima obilježili 20 godina saradnje i 15 godina zvaničnog partnerstva ova dva grada. Saradnja koju su pokrenuli građani tako je prerasla u najduže i najaktivnije partnerstvo Travnika s nekim gradom.

Mali dio

Na obnovljenom Trgu grada Lajpciga jučer je upriličeno i druženje jer je upravo na tom mjestu prije 15 godina ozvaničeno partnerstvo, a ovom događaju su se, osim predstavnika dva grada, pridružili predstavnici Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. Među prisutnima je bio i čovjek koji je cijelu priču pokrenuo i podržavao pune dvije decenije.

- Prije 20 godina nisam uopće mogao zamisliti da ćemo ovdje  stajati i da ćemo obilježavati 15 godina zvaničnog partnerstva između Lajpciga i Travnika. To je samo mali dio od onoga što smo planirali uraditi u 2018. godini. Već dva puta Travničani su ove godine bili u Lajpcigu, bila je tu jedna privredna i jedna sportska delegacije. Prošle sedmice plesačice iz Lajpciga bile su u Travniku, a sada smo ovdje mi s velikom grupom. Naredne sedmice i učenici Tehničke škole. To je znak da partnerstvo živi i da nije od danas do sutra. Ovo je moja najbolja beba i sretan sam da je odrasla – kazao je Mihael Vajhert (Michael Weichert), predsjednik Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik i počasni konzul BiH.

Inicijativa građana

U protekle dvije decenije uspostavljena je saradnja na privrednom, kulturnom, sportskom i obrazovnom polju, a saradnju su uspostavile i gradske administracije, ali i pojedine političke grupacije. Partnerstvo koje su pokrenuli građani, a kasnije prihvatili političari, doživjelo je 15. rođendan, ali i pune dvije decenije saradnje na svim drugim poljima.

 L za selfije

Trg grada Lajpciga proteklih dana je djelimično rekonstruiran i sada su fontane obložene mramorom, a stiglo je i veliko slovo L koje će biti mjesto na kojem će nastati hiljade selfija.

- Prije 15 godina na ovom mjestu je ozvaničeno partnerstvo, a ovaj Trg je napravljen prije 10 godina. Ove godine je rekonstruiran jednim dijelom, a mi ćemo se i ubuduće brinuti o njemu – rekao je Azem Ejubović, direktor travničkog ureda Društva Lajpcig – Travnik.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.