KONKRETNI PROJEKTI

Satler se sastao s načelnicima općina u SBK

Delegirano pitanje vodosnabdijevanja na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja i zamijene azbestne cijevi s izvorišta Krušćic

Bosna šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler. Duško Pucar

FENA

20.10.2023

Drugog dana posjeta Srednjobosanskom kantonu šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) u Bugojnu se sastao s načelnicima Jajca, Bugojna, Donjeg i Gornjeg Vakufa, kao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom obrane BiH Zukanom Helezom, na čiju inicijativu je i organiziran zajednički sastanak.

Vrijedni projekti

- Mi smo delegirali jedno ogromno pitanje, pitanje vodosnabdijevanja na području Gornjeg Vakufa. Želimo zamijeniti azbestne cijevi s izvorišta Krušćica, koja je od Bugojna udaljena 20 kilometara. Imamo jedan dobar zamah, ambasador Satler je zadužio osobu iz tima da napravi sastanak u Sarajevu i za naše građane mnogu kazati da smo pokrenuli to pitanje. To je projekt teži od tri i pol miliona eura i želimo što prije riješiti to pitanje jer svi znamo da je to uzrok obolijevanja od karcinoma, to je problem života i smrti - kazao je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Satler je dodao kako je upoznat s tim problem te je obećao pomoć Europske unije.

- Vodosnabdijevanje je veliki problem za populaciju u gornjevrbaskoj regiji, postoji veliki rizik za zdravlje stanovnika od obolijevanja, pa smo se dogovorili s načelnikom da ćemo organizirati radnu grupu da, zajedno s našim investitorima iz Europske razvojne banke, ali i iz grantova EU, nađemo brzo rješenje za taj problem - rekao je Satler.

Helez je naglasio kako su azbestne cijevi jedan od glavnih uzroka velikog broja oboljenja od karcinoma u tom dijelu BiH.

Dogovorene konkretne stvari

- Drago mi je da smo dogovorili konkretne stvari. Pokušat ćemo zamijeniti azbestne cijevi. Njihov rok trajanje je 30 godina, a mi ih koristimo već 50 godina. Veliki broj ljekara kaže da je jedan od glavnih uzroka velikog broja oboljenja od karcinoma upravo to što se te cijevi raspadaju. Krajnje je vrijeme da ih zamijenimo - kazao je Helez.

Drugog dana posjete SBK Satler je obišao bugojansku tvrtku namjenske industrije Binas, a posjetu će završiti u Gornjem Vakufu, gdje će učestvovati u manifestaciji “Dani sloge”, organiziranoj u sklopu EU projekta “Možemo bolje”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.