PROJEKTI

Kasne radovi na Međunarodnom aerodromu Tuzla: Zgrada putničkog terminala mora biti gotova do kraja septembra

Proširivanje putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla

Piše: E. SKOKIĆ

9.8.2018


Proširivanje putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) trebalo se završiti sa posljednjim danom maja ove godine, ali iako su osigurana finansijska sredstv, ovaj, za Tuzlanski kanton veoma značajan infrastrukturni projekt nije stavljen na raspolaganje putnicima.  

Ispoštovati rok

- Izvođači su imali objektivnih i subjektivnih problema u radu. Održali smo s njima sastanak i jedan od zaključaka je da terminal mora biti gotov do kraja septembra. Oni su s tim u vezi ubrzali radove i vjerujem da će ispoštovati taj rok – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Komisija koja je formirana, utvrdit će krivca za probijanje rokova u gradnji terminala. Uzet će se u obzir objektivni i subjektivni faktori, a u skladu sa potpisanim ugovorom, moguće je da će izvođač radova platiti penale zbog probijanja rokova.

- Moramo uzeti u obzir kakve su vremenske prilike vladale u jeku građevinske sezone, kao i činjenicu da aerodrom povećava broj putnika u trenucima dok se izvode radovi. No, očekujem da se posljednji dogovor ispoštuje i da nastavimo s realizacijom drugih projekata na MAT-u – ističe ministar Gluhić.

Posljednji dogovor

Prema prvobitnom planu, rok za izvođenje radova iznosio je 105 dana u prvoj te 90 dana u drugoj fazi projekta. Putnici će, međutim, tek godinu poslije, ako se ispoštuje posljednji dogovor, imati na raspolaganju novi terminal i mnogo bolje uvjete.




Gluhić: Brojni problemi

Dvije faze

Kamen temeljac za uređenje i dogradnju putničkog terminala, koji bi po satu trebao opslužiti do 400 putnika, položen je 27. septembra 2017. godine. Nakon toga se počela realizacija investicije, koja u dvije faze iznosi 6.110.514 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.