SAOBRAĆAJ

Više od polovine prekršaja u USK napravili stranci

Kaznu za prekršaj snimljen stacioniranim radarom strancu je moguće naplatiti samo ukoliko policijska patrola zaustavi vozača na terenu, utvrdi postojanje prekršaja i uruči mu nalog

U USK čak 34 radarske kutije i 11 aktivnih stacioniranih radarskih sistema

Piše: M. MUJADŽIĆ

13.2.2019

Unsko-sanski kanton ima čak 34 radarske kutije i 11 aktivnih stacioniranih radarskih sistema. Radarskim kontrolama neugodno su  iznenađeni najčešće stranci.

Ostali nekažnjeni

Do polovine prošle godine, učesnici u saobraćaju skrivili su skoro 123.000 prekršaja koje su zabilježili stacionirani radari u svim općinama USK. Skoro 74.000 prekršaja (60 posto) napravili su vozači sa stranim registarskim oznakama i u većini slučajeva ostali su nekažnjeni. U istom periodu je za navedene prekršaje izrečeno kazni u visini od 222.000 maraka.

- Problem u radu ne samo policije u USK nego u cijeloj BiH predstavljaju vozila sa stranim registarskim oznakama, koje u znatnom procentu učestvuju u ukupnom broju počinjenih prekršaja. Nakon napuštanja teritorije BiH, vrlo je teško utvrditi vlasništvo, odnosno procesuirati i naplatiti kaznu – kaže Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Šiljdedić: Teško utvrditi vlasništvo

Kaznu za prekršaj snimljen stacioniranim radarom strancu je moguće naplatiti samo ukoliko policijska patrola nakon počinjenja prekršaja zaustavi vozača na terenu, a zatim, uz pomoć PDA uređaja, utvrdi postojanje prekršaja i uruči mu nalog. Kako bi barem ublažili divljanje vozača vozila s inozemnim tablama na našim cestama, problem u dogledno vrijeme treba riješiti - ističe Šiljdedić.

Naknadna provjera

- Primjenjujemo sistem da naknadnom provjerom, odnosno naknadnim dolaskom u USK i kontrolom učesnika u saobraćaju, ukoliko se utvrdi da je neko od vozača odranije počinio prekrašaj u Kantonu, on se procesuira za počinjenje prekršaje, naravno, ako nije nastupila zastara - ističe Šiljdedić.

Neuredne platiše

Apsolutna zastara nastupa nakon dvije godine, što je relativno kratak rok da bi se kazne uspjele naplatiti. Stoga više od polovine kazni s vremenom zastari i nije ih moguće naplatitia pa prekršioci ne snose nikakvu odgovornost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.