BIHAĆ

Vijećnici za lokacije Vučjak, Baljevac i Meljinovac saznali iz medija

Hoćemo li ih podržati zavisi od toga kakvi će uvjeti biti za migrante, jesu li osigurane struja, voda, kaže Malkoč

M. AVDIĆ

8.5.2019


Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Bihać gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ponudit će tri potencijalne lokacije za novi migrantski centar. 

Tajna ruta

Prva lokacija je Vučjak na Plješevici, planini preko koje ide najpopularnija tajna ruta za prelazak migranata u Hrvatsku. Druga lokacija je Baljevac, koja se nalazi istočno od Bihaća prema granici s Hrvatskom. Treći je Meljinovac, koji se nalazi na samoj granici Hrvatskom, prema Graničnom prijelazu Užljebić.

Pitali smo gradske vijećnike hoće li, ukoliko ih gradonačelnik predloži, podržati neku od ovih ideja, no većina ističe da su za ove potencijalne lokacije čuli samo putem medija.

Nijaz Malkoč (SDA) kazao nam je da su od predsjednika Kluba informirani da lokacije nisu prezentirane na Kolegiju Gradskog vijeća.

- Malo je neozbiljno da mi za potencijalne lokacije saznajemo putem medija. A hoće li ih podržati, zavisi od toga kakvi će uvjeti biti za migrante, jesu li osigurane struja, voda. Želimo da se migranti izmjeste iz grada, ali da imaju uvjete dostojne čovjeka – kaže Malkoč.

Nezavisni vijećnik Dinko Bećirspahić je, također, kazao da nije zvanično upoznat s lokacijama i da ne želi komentirati dok one ne budu predložene na sjednici GV.

Muhamed Čavkunović, vijećnik SBB-a, kazao je da je bio na putu van BiH te, također, nije u toku koje će lokacije biti predložene.

- Treba mi malo vremena da se upoznam s materijom pa ću tek onda moći kazati svoj stav o predloženim lokacijama – kazao nam je Čavkunović.

Nezavisni vijećnik Sejo Ramić je kao iz topa potvrdio da neće podržati nijedan od prijedloga za budući migrantski centar jer to nije pravo rješenje.

Novi val

- Potpuno je jasno da neće biti izmješteni migranti iz „Bire“, već da će u taj novi centar, gdje god da se on bude nalazio, biti smještani novi. Jedan od zaključaka Gradskog vijeća je da se migranti izmjeste iz naseljenog područja, ali sad se to više ne spominje, već da će u novi centar biti smještani novi kako budu pristizali – kazao je Ramić.

Blizina granice  

Ramić smatra da je indikativno da su sve lokacije o kojima se špekulira u medijima u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom.

- Vrlo je providno šta se time želi postići, znači da se migrantima olakša put do granice. No, ne vjerujem da će Hrvatska dopustiti da migrantski centar bude tako blizu i mogu vrlo lako odlučiti da zatvore granice. To bi bilo pogubno za naš kanton i građane – kaže Ramić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.