POSJETA

Skalnik: Daljna saradnja ekonomskih subjekata Republike Češke i ZDK-a

Fena

22.3.2018

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, sa ekonomskim savjetnikom Ladislavom Horakom, boravio je u radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se susreo s premijerom ovog kantona Miralemom Galijaševićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj, privrednoj i političkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu i mogućnostima unapređenja saradnje Republike Češke i privrednika s ovog područja, s obzirom da je ZDK privredno najrazvijeniji kanton u Federaciji BiH.

- U fokusu razgovora bili su projekti energetske efikasnosti i projekti iz sfere ekološke zaštite. ZDK je spreman za saradnju i svakako da ćemo unaprijediti dosadašnju saradnju Republike Češke s općinama s ovog područja - kazao je nakon sastanka premijer Galijašević.

Razgovor je protekao u sagledavanju mogućnosti za poboljšanje globalne saradnje Češke i BiH, sa posebnim osvrtom na prednosti koje imaju Federacija BiH i Zeničko-dobojski kanton.

- Nama je Bosne i Hercegovina među prioritetnim državama u razvojnoj saradnji i dosad smo finansirali neke projekte na području ZDK-a, naprimjer u Žepču, Nemili i ovdje u Zenici, zatim s Univerzitetom u Zenici, ali ima još puno sektora u kojima možemo sarađivati. Ovaj kanton je također jedan od najvećih izvoznika u BiH i postoji vrlo jaka privreda, tako da to otvara dalju saradnju s ekonomskim subjektima između Češke i ovog kantona - rekao je ambasador Skalnik.  

Istakao je da postoji mogućnost povećane saradnje u oblasti kulture i sporta, a posebno na polju turističke privrede, jer se razvojem saobraćajne infrastrukture, posebno gradnjom koridora 5c te kvalitetnom turističkom ponudom mogu privući brojni gosti iz Češke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.