Danas stupa na snagu novi Zakon o radu

Autor: (Dž. Č.)
20.08.2015 08:45
A
A
A

Novi Zakon o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine danas stupa na snagu. Ukaz o njegovom proglašenju potpisao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, nakon što je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

Ovim zakonom uređuje se zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plaće, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, zaključivanje kolektivnih ugovora, mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova i druga pitanja iz radnog odnosa, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno. 

Novi Zakon o radu dio je reformske agende a u narednom periodu Vlada FBiH najavila je da će nastaviti sa započetim reformama. 

Premijer Federacije Fadil Novalić smatra da je Zakon o radu donosi zakonska rješenja u kontekstu zakona o uvezivanju radnog staža, reforme sistema penziono invalidskog osiguranja prvog zapošljavanje itd, prenosi N1.

Sve primjedbe će kaže uvažiti ali samo ako se ne kose sa zakonodavstvom EU i budžetskim mogućnostima.

Predstavnici samostalnih sindikata širom Federacije nezadovoljni su novim zakonom i njegovim donošenjem jer smatraju da ide u korist poslodavcima. 

Krajem jula sindikat je organizovao proteste pred zgradom vlade na kojima se okupilo nekoliko hiljada nezadovoljnih radnika, a najavljeni su i veći protesti ukoliko dođe do stupanja na snagu novog Zakona o radu.

Novio Zakon o radu možete pročitati OVDJE.