BIH

Reaktiviranje privatizacije: Novac ide penzionerima

Vlada FBiH prodaje udjele u "Aluminiju" i "Energoinvestu"

A. DUČIĆ

27.10.2015

Federalna vlada zadužila je, kako saznajemo, Agenciju za privatizaciju u FBiH da ponudi najbolje modele prodaje državnog kapitala u preduzećima "Aluminij" i "Energoinvest", saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora. 

U jednom Vlada ima 44 posto, a u drugom 67 posto udjela u vlasništvu. S ova dva preduzeća Vlada je počela konkretne aktivnosti na primjeni Uredbe o vršenju ovlaštenja u preduzećima s državnim kapitalom, a koja je sastavni dio Reformske agende.

Osnivanje direkcije

Kako nam je potvrđeno u Vladi, ubrzo će uslijediti odluke i s prodajom državnog kapitala u "Sarajevo-osiguranju" (45 posto), Fabrici duhana Sarajevo (40 posto) i u "Bosnalijeku" (19,2 posto). 

Također, saznajemo da se paralelno radi i na osnivanju direkcije koja će upravljati preduzećima s poteškoćama, a koja su klasificirana u drugu kategoriju privrednih društava. 

U ovu grupu, između ostalih, spadaju "Agrokomerc", "Binas" Bugojno, "Feroelektro", "Krivaja" Zavidovići, "BH Airlines“, Konfekcija "Borac" Travnik, KTK Visoko, PS „Vitezit", "Sarajevoputevi“, "Šipad Export-Import", Tehničko-remontni zavod Hadžići, "Hidrogradnja", BNT Tvornica mašina i hidraulika Novi Travnik, "Unis Tools", "Zrak" Sarajevo, "Željezara" Zenica.

- Ova direkcija upravljat će tim preduzećima radi njihovog revitaliziranja. Tu moramo vidjeti je li moguće potpuno restrukturiranje ili je potrebna likvidacija. I jedno i drugo bolje je nego sadašnje stanje potpune agonije - kazao nam je Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera.

goran-mirascic-savjetnik-premijera

Miraščić: Trebaju nam najbolji modeli

Strateške firme

U trećoj grupi nalaze se strateška preduzeća, a među njima su "BH Telecom", HT Mostar, "BH Pošta", "Hrvatske pošte" Mostar, "Ceste FBiH“, "Autoceste FBiH“, dvije elektroprivrede, Međunarodni aerodrom Sarajevo, "Lutrija" BiH, Operator "Terminali FBiH“, RMU Banovići, „Unionbanka“, „Unis Ginex" Goražde", "Igman" Konjic, UNIS Group, „Željeznice FBiH“.

- Ovo su nam zaista strateška preduzeća iz oblasti energetike, telekomunikacija, namjenske industrije. U zavisnosti od preduzeća, već su poduzete neke aktivnsoti, naprimjer na restrukturiranju rudnika, te željeznica, kao i omogućavanja kreditnog kapaciteta preduzećima zaduženih za izgradnju autoputeva, te cestogradnju - kazao je Miraščić.

Miraščić je istakao da su obavljene procjene o nužnosti prodaje kapitala u preduzećima s državnim udjelom, a za šta postoji veliko interesiranje.

- Intencija je da se novcem od prodaje dodatno ojača finansijska likvidnost Federalnog zavoda PIO/MIO - naglasio je Miraščić.

Uvezivanje staža

Miraščić  je dodao da će novi zakon o uvezivanju radnog staža, čija se primjena planira za početak naredne godine, upravo tretirati radnike u preduzećima iz druge kategorije. Te firme radnicima godinama nisu uplaćivala doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje.