VIJESTI

Crnadak u Londonu razgovarao s ministrom Hammondom

Zvanična posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu

Fena

11.1.2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Londonu, u okviru zvanične posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, s državnim sekretarom za vanjske i commonwealth poslove Ujedinjenog Kraljevstva Philipom Hammondom.

Crnadak je tokom razgovora izrazio zadovoljstvo jer je skoro tačno godinu dana nakon posjete ministra Hammonda BiH u prilici da u London donese dobre vijesti o napretku koji BiH ostvaruje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te najavi predaju aplikacije BiH za članstvo u EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH.

Crnadak je, između ostalog istaknuo, da su preostali uslovi, koje je Vijeće za vanjske poslove EU (FAC) odredilo kao kriterije koje je potrebno ispuniti kako bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila kredibilna, predstavljali okosnicu aktivnosti u prethodnom periodu, te da je ostvareni napredak u BiH prepoznat i u Izvještaju Evropske komisije za BiH u 2015. godini.

Također, naglasio je veliki značaj uloge koju je Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa Saveznom Republikom Njemačkom, imalo u procesu prilagođavanja i proširenja pristupa EU prema BiH i izrazio očekivanje daljnje generalne podrške i podrške aplikaciji za članstvo u EU.

Crnadak je rekao da nova evropska inicijativa konačno ima šansu da uspije, jer je uvažila podjelu nadležnosti u BiH, prepoznala ulogu Republike Srpske i Federacije BiH, osigurala širok evropski konsenzus u BiH, te je praćena snažnom infrastrukturnom i finansijskom podrškom.

Tokom razgovora s ministrom Hammondom, Crnadak je naglasio da je problem korupcije, posebno one na najvišem nivou, jedan od najvećih problema s kojima se suočava BiH. Rekao je da je Vijeće ministara BiH odlučno da demonstrira političku volju i stvori političke pretpostavke da se borba protiv korupcije konačno započne.

Crnadak je izrazio nadu da će se u borbu protiv korupcije uključiti svi nivoi vlasti u BiH, te da će prvi rezultati biti uskoro vidljivi.

Osim o tome tokom susreta posebna pažnja je posvećena i mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje BiH i UK, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma, a također su razmijenjena mišljenja o izbjegličkoj krizi i drugim pitanjima aktuelnim na međunarodnoj sceni.

Crnadak će o tim temama u popodnevnim satima razgovarati s delegacijom Svepartijske grupe za BiH u Donjem domu parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva koju predvodi predsjedavajuća Svepartijske grupe Karen Lumley.

Crnadak će u popodnevnim satima gostovati u emisiji BBC-a ''HardTalk''.