Povlastice za "ranjive" grupe učenika i studenata

Autor: Fena
26.11.2016 11:33
A
A
A

"Prava djece branitelja iz Obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992-1995) tokom redovitog srednjoškolskog obrazovanja te dodiplomskog i poslijediplomskog studija na fakultetima u Kantonu Sarajevo",  tema je radionice koju je u Sarajevu organizirala Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Sarajevo, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Iz ove udruge istaknuli su da je potrebno prepoznati podzastupljene grupe u sistemu obrazovanja, kako bi svim učenicima i studentima bila pružena odgovarajuća podrška i olakšan pristup obrazovanju.

Također, dodali su, potrebno ih je podstaknuti na školovanje i omogućiti im ulaz na obrazovne institucije te definirati "ranjive" grupe učenika i studenata kojima je, zbog različitih okolnosti i čimbenika, potrebna dodatna podrška u ustrajanju u obrazovanju.

Podzastupljene grupe učenika i studenata su sve grupe učenika i studenata koje u određenoj državi imaju otežan pristup obrazovanju, ili im je, iz objektivnih razloga, potrebna dodatna podrška ili prilagodba kako bi pod jednakim uvjetima upisali i završili školovanje.

Na radionici je zaključeno da bi djeca smrtno stradalih branitelja iz rata u BiH, djeca zarobljenog ili nestalog branitelja, djeca ratnog vojnog invalida i djeca dragovoljaca, trebala imati određena prava i povlastice kao podzastupljene i "ranjive" grupe u obrazovanju, dok djeca živućih branitelja ne ostvaraju puna prava.

Pokrovitelj ovoga projekta je Ministarstvo za obrazovanje, nauke i mlade KS, saopćeno je iz Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.