O ovim ženama ispjevane su pjesme koje svi rado slušamo, a malo ko zna ko su one bile zaista (FOTO/VIDEO)

Autor: (Redakcija)
10.01.2017 14:46
A
A
A

Šta pomislite kad čujete "Lelu Vranjanku"? Ko je bila fatalna ljepotica zbog koje su se lomile ne samo čaše, već i cijeli kafanski inventar?

One su bile toliko lijepe, posebne i fatalne, da su se o njima ispjevale pjesme koje su postale kulturološka patina našeg naroda. Ovo su žene ovekovječene u pjesmama koje traju decenijama, piše portal BK news.

LELA VRANJANKA

Iako mnogi misle da je u pitanju stara srpska pjesma, "Lela Vranjanka" je nastala prije 45 godina. Ne toliko daleke 1972, došavši na jednu proslavu u Vranjskoj Banji, beogradski kompozitor Dragan Toković ugledao je ženu nesvakidašnje ljepote. Prišao je za njen sto, prozborili su po koju, a zatim je uzeo salvetu i mahnito počeo da piše stihove. Mjesec dana kasnije, Jelenu Đorđević pozvao je njen prijatelj Staniša Stošić i saopštio da je misteriozni Beograđanin napisao pjesmu za nju. Jeleni, koju su svi zvali Lela, se pjesma dopala i ona je dala pristanak za snimanje. Dalje je istorija.

Lela je, inače, bila vrlo vesela žena. Obožavala je da izlazi i da se druži, da se lijepo oblači, cijelo Vranje se ponosilo njome, a ona je dostojanstveno nosila titulu "fatalne Srpkinje". Udala se tek na pragu 7. decenije, za jednog vranjanskog novinara. Dragana Tokovića, autora pjesme, nikada više nije vidjela. Preminula je prije četiri mjeseca, nakon teške bolesti, u 82. godini.

TOMA I NJEGOVE ŽENE

Iako nije urađeno zvanično istraživanje, vjerujemo da ne postoji osoba iz Srbije koja se nije veselila uz pjesme Tome Zdravkovića. Posebno popularne u njegovom bogatom opusu su pjesme koje imaju nazive ženskih imena.

Danka Novović, proslavljena spikerka i urednica Televizije Beograd, je bila Tomina muza za nastajanje ove pjesme. U više navrata su sarađivali, međutim, Danki nimalo nije prijao takav publicitet.

danka

Danka

- Bili smo prijatelji i Toma je bio čovjek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzila sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pjesmu - izjavila je svojevremeno. Ipak, u jednom trenutku se odljutila, a Toma je od sreće častio cijelu kafanu.

branka

Branka

Ko je Branka zbog koje Toma traži krivca za njihov rastanak nije poznato, ali zato znamo ko je Ljiljana! Jedna od najljepših glumica, supruga Duška Kovačevića i majka Kaline Kovačević, osamdesetih je bila u zenitu ljepote (ako se uopšte može govoriti o promjenljivosti njene ljepote). Imala je ulogu u filmu "Doktorka sa sela" i tu je opčinila vječnog boema Zdravkovića.

Da se u pjesmi "Za Ljiljanu" radi upravo o njoj, otkriveno je tek nedavno. Za Sanju i Mariju nije poznato ko su, ali Jelena, za razliku od svih ostalih, nije mu nikad bila simpatija i direktno muza. Istinu je otkrio njegov mlađi brat, Novica, koji je ludo i beznadežno bio zaljubljen u jednu Jelenu koja ga nikako nije htjela. Sjedio je očajan u jednoj čuvenoj kafani u Zetskoj ulici, kada je u nju ušao Toma i vidio ga pijanog i stropoštanog na sto. Pošto je i sam bio veliki boem koji je često pio zbog ljubavi, Toma se široko osmjehnuo i viknuo mu "O, gdje si Jelena?!"

SUPRUGA NA PRVOM MESTU

Od nje razveo da bi se ponovo vjenčali par godina kasnije, brak im je oduvijek bio na meti javnosti koja je nju karakterisala kao proračunatu ženu kod koje je novčanik. Ipak, Šaban Šaulić je uvijek otvoreno isticao koliko mu znači podrška supruge Gordane kojoj je posvetio pjesmu. I njegov kolega, takođe Šapčanin, Ljuba Aličić je dao omaž supruzi Željani s kojom je četiri decenije u braku pjesmom "Svirajte mi za Željanu". Narodnjacima se pridružio i Đorđe Balašević, koji je, pored čitavog opusa posvećenog supruzi Oliveri Balašević, posvetio i posebnu pjesmu, "Olivera".

Takođe, suprugama su još pjesme posvetili Ljubomir Stojanović Luis, "Moja Dudo" i Dejan Cukić, "Ja te volim, Milice".

RASTANAK KAO NAGOVJEŠTAJ RATA

Pjesmu koja je postala njegova lična karta, Boris Novković je napisao kao tinejdžer sa samo 17 godina.

"Nocas sam ti opet sam, da me barem nesto udari, biće rata kažu svi, al' ja ću umrijeti od ljubavi".

Nije Novković bio taj koji je doživio tragičnu mladalačku ljubav, već mu je kao inspiracija poslužio prijatelj koji je u tom periodu raskinuo dugu ljubavnu vezu. Kako god, ovaj tekst je imao proročki momenat, s obzirom da Boris nagovještava i raspad zemlje.

TRAGIČNA SUDBINA KAO MOTIV LJUBAVNE PJESME

Tog 13. jula 1968. ništa nije nagovještavalo da će se odigrati zločinački i tragičan čin koji je mnogima uništio živote i poremetio stabilnost tadašnje SFRJ. U bioskopu "20. oktobar" u Beogradu ustaška organizacija "Hrvatsko revolucionarno bratstvo" postavila je i aktivirala bombu od koje je poginula jedna osoba, a teško je ranjeno 85 osoba.

Najteže je povrijeđena Magdalena Novaković, koja je zbog eksplozije ostala bez obje noge. Iako je tada bila vjerena, i njen mladić je i dalje želio da je oženi, ona je to odbila.

Iako mnogo njih odgovorno tvrdi da je ova tužna sudbina nedužne djevojke motiv pjesme "Molitva za Magdalenu", Oliver Dragojević nikada nije htio javno da govori o ovome.

TEK KAD JE CIJELA JUGA PJEVALA "SELMU", SHVATILA JE DA SE RADI O NJOJ

Pjesmu je napisao pjesnik i humorista Vlado Dijak i predstavlja jednu od najljepših pjesmama, iza koje se krije istinita priča o ljubavi. Sreli su se kada je putovala za Sarajevo. Pomogao joj je da ponese kofer i ispratio je na voz.

Kada se smjestila, Dijak joj je sa perona uzviknuo: "Ne naginji se kroz prozor!". Svoju simpatiju joj nikada nije otkrio, a ona je shvatila da je zaljubljen u nju, tek kada je njeno ime bilo ovjekovečeno u pjesmi Bijelog dugmeta.

UVIJEK MISTERIOZNI ČOLA

Pjevao je Kristini, Anđeli, Emili,Jasmini ali jedna jedina i neponovljiva bila je Ružica. Imao je mnogo žena, pjevao je mnogima ali ova pjesma koju mu je napisala Marina Tucaković će ostati vječita inspiracija, ali i misterija.

Ovo i ne treba da čudi, s obzirom na to da je Čola, iako najveća zvijezda naših prostora, vrlo uspješno sakrivao svoj privatni život od očiju javnosti.