BIH

Komandantica NATO Štaba u BiH objavila sadržaj pisma upućenog Marini Pendeš

"Pismo je uveliko pogrešno predstavljeno"

M. Aš.

11.1.2017

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz uputila je danas pismo ministrici odbrane BiH Marini Pendeš.

U pismu Wilz navodi kako je pismo u kojem je ukazano na zabrinutost NATO-a oko učešća Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom dana RS uveliko pogrešno predstavljeno.

- Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala - navodi ona.

- OS BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima - navela je Wilz pismu, koje je u posjedu "Avaza".

- Puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", stoji u reakciji komandantice NATO Štaba.

screenshot-3