Komandantica NATO Štaba u BiH objavila sadržaj pisma upućenog Marini Pendeš

Autor: M. Aš.
11.01.2017 18:23
A
A
A

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Giselle Wilz uputila je danas pismo ministrici odbrane BiH Marini Pendeš.

U pismu Wilz navodi kako je pismo u kojem je ukazano na zabrinutost NATO-a oko učešća Oružanih snaga BiH u aktivnostima povodom dana RS uveliko pogrešno predstavljeno.

- Stoga ću distribuirati primjerak svog pisma kako ne bi bilo konfuzije oko onog što sam napisala - navodi ona.

- OS BiH su izgradile značajan ugled i u zemlji i u inostranstvu. Ministrica odbrane i njeni zamjenici, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba i njegovim zamjenicima, uprkos političkim pritiscima marljivo rade na kontinuiranoj transparentnosti i profesionalizaciji Oružanih snaga kako bi osigurali da one ispunjavaju svoje obaveze prema svim građanima, što one i rade u veoma kompleksnom okruženju. A vojnici, podoficiri i oficiri OS BiH uvijek iznova građanima BiH dokazuju svoju predanost i profesionalizam: dovoljno je samo osvrnuti se njihova stalna nastojanja u području deminiranja i podrške civilnim vlastima - navela je Wilz pismu, koje je u posjedu "Avaza".

- Puno je špekulacija oko korištenja ovlaštenja koje imaju međunarodne vojne snage u skladu sa Aneksom 1 A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ali, kao što je jasno navedeno u mom pismu, ovdje je prvenstveno riječ o primjeni zakona BiH. Činjenica je da, u slučaju mogućeg kršenja zakona koji se odnose na odbranu, institucije BiH imaju odgovornost prema svim građanima da provedu istragu, utvrde činjenice i poduzmu odgovarajuće radnje. Nadam se da će politički lideri potaći nadležne institucije i pomoći im da urade svoj posao u okviru uspostavljenog okvira", stoji u reakciji komandantice NATO Štaba.

screenshot-3