BIH

Nedim Čivić poručio Ivaniću: Bez bošnjačkih glasova ne biste sjedili u Predsjedništvu

Poslanik Koalicije Domovina

G. D.

27.2.2017

Poslanik Koalicije Domovina Nedim Čivić obratio se poslanicima u NSRS tokom vanredne sjednice na kojoj se raspravlja o podnošenom zahtjevu za reviziju presude. On je rekao da je Predsjedništvo BiH 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za agenta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. On je rekao da Softić ima pravo da čini sve u tom sporu, pa i da podnese reviziju na presudu.

- U odluci nije propisano ograničenje mandata Sakiba Softića. Predsjedništvo BiH ga nikada nije razriješilo te dužnosti, čak ni nakon što je sud u Hagu donio presudu. Ako to nije istina, neka Ivanić pokaže odluku u kojoj je Softić razriješen te dužnosti - kazao je Čivić.

Revizija, dodao je on, ne mora biti praćena novom odlukom. Osporavanje Softića je, kazao je on, sprečavanje da se donese istina i pravda nad onima koji su počinili agresiju i genocid nad Bošnjacima u BiH.

- Predsjedništvo BiH ne treba da donosi odluku o pokretanju revizije. Ivanić se stavlja na stranu svoga naroda i šalje jako opasne poruke Bošnjacima nad kojim su njegovi sunarodnjaci počinili genocid. Mi ćemo svaku presudu prihvatiti, ma kakva bila. Pišete nekakva pisma u kojima iznosite svoje lične stavove, a trebali ste se boriti za istinu i pravdu. Trebali ste se boriti protiv onih koji negiraju genocid. Bez naših glasova ne biste sjedili u Predsjedništvu BiH - rekao je Čivić.

Nakon ove rečenice potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić izrekao je Čiviću opomenu.

- Do traženja revizije ove presude ne bi ni došlo da su politike Srbije i RS to htjele i da se nisu osporavale presude najvećih sudskih ustanova koje kažu da su se nad Bošnjacima desio genocid i da ste usvojili deklaraciju o genocidu. Ali, sve je suprotno od ovoga. I danas se osporavaju presude, genocid nad Bošnjacima, nisu donesene deklaraciju o osudi genocida - kazao je Čivić.

On je podsjetio da je NSRS nagradila presuđene ratne zločince. Nastavljena je diskriminacija prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, onemogućava se izučavanje bosanskog jezika.

- Nikada se niste ogradili o jedan režim devedesetih godina, a danas osporavate pravo na istinu i pravdu. Ovo za nas predstavlja ucjenjivanje. To je jasna poruka za nas. Vidjeli smo iz istupa Dodika, Ivanića i Bosića da se RS izjednačava sa srpskim narodom. Postoje narodi koji ne misle kao Srbi. Šalju nam se poruke za odcjepljenje i pripajanjem Srbiji, a zaboravlja se da je podnošenje revizije posljedica takvog sna - istakao je Čivić.

Klub Koalicije Domovina neće učestvovati u daljem radu NSRS. 

VEZANI TEKST >>> Ivanić: "Paralelne bošnjačke strukture" ruše dejtonsku BiH