GLOBUS

Seul odbio vojne pregovore s Pjongjangom

Traže da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog arsenala

Fena

23.5.2016

Južna Koreja odbila je u ponedjeljak prijedlog Sjeverne Koreje da dvije zemlje održe vojne pregovore i poručila da Pjongjang prvo mora da preduzme korake ka odustajanju od svog nuklearnog arsenala.       

Sjevernokorejski lider Kim Jong-Un predložio je održavanje vojnih razgovora na nedavnom kongresu vladajuće Radničke partije Koreje, koji je održan prvi put poslije više od 35 godina, podsjeća agencija AFP.       

Sjevernokorejska vojska kasnije je pozvala Seul da prihvati tu ponudu kako bi se prevazišlo trenutno, kako ocjenjuju, "katastrofično stanje" u prekograničnim odnosima dviju zemalja.       

U odgovoru, koje je južnokorejsko ministarstvo odbrane poslalo rano jutros, navodi se da se u prijedlogu ne pominje program nuklearnog naoružanja Pjongjanga i on se odbacuje, naveo je glasnogovornik  tog ministarstva Mun Sang-Gjun dodajući da tom prijedlogu "nedostaje iskrenosti".       

- Mi ćemo se čvrsto držati stava da preduzimanje koraka ka denuklearizaciji treba da bude prioritet kada je u pitanju dijalog sa Sjevernom Korejom - rekao je on.

Seul je ranije saopćio da je veći dio Kimovog govora na partijskom kongresu bio posvećen programu atomskog naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.