GLOBUS

Američki republikanci između oduševljenja, pobune i pragmatizma

Analiza Deutsche Wellea

(D. K.)

20.7.2016

Republikanci su na stranačkoj konvenciji i formalno izabrali Donalda Trumpa za svog predsjedničkog kandidata. Ti skupovi su inače obred s ustaljenim protokolom - ali s Trumpom je sve bilo drugačije.

Ove godine su se delegati Republikanske stranke okupili u Clevelandu kako bi imenovali svog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. U normalnim okolnostima to svojevrsno obiteljsko okupljanje se održava točno prema ustaljenom protokolu, a stranačko vodstvo svake četiri godine precizno priprema što će se događati. Isto tako, gotovo 2.500 stranačkih delegata u normalnim okolnostima također čini sve što se od njih očekuje. Marljivo plješću kod govora čelnika stranke, bivših predsjednika i visokih dužnosnika.

Cijela scenografija ima samo jedan cilj: da onda na kraju svi upravo frenetično aplaudiraju njihovom predsjedničkom kandidatu koji je izabran s golemom većinom. I da onda on, s punom podrškom stranačke baze, nastupi protiv demokratskog kandidata u borbi za Bijelu kuću, piše Deutsche Welle.

Amerika na prvom mjestu

marc-hader

Marc Hader nije baš uvjeren kako je Trump najbolji kandidat.

Tako je to u normalnim okolnostima. Ali naravno da je ove godine sve drugačije. Ove godine jedan jedini čovjek ne samo da vodi režiju ove manifestacije, nego je on i razlog zašto je mnogo delegata došlo pomiješanih osjećaja na ovogodišnju stranačku konvenciju. Tako se i delegat iz Oklahome Marc Hader pita kakav bi taj "oportunistički poduzetnik" mogao biti kao predsjednik. Je li doista zreo za izazove koje ga očekuju?

alice

Alice Butler je gorljiva zagovornica Donalda Trumpa

Alice Butler-Short nema baš nikakvih dvojbi. Ona je jedna od stranačkih aktivistica koja je i osnovala inicijativu "Žene za Trumpa". Ona nam objašnjava kako je svaka stranačka konvencija uzbudljiva, ali ovu smatra najvažnijom u svom životu. Za Vivian Childs iz Georgije je najvažnije da Trump želi nešto učiniti za djecu i njihovo obrazovanje. I da mu je Amerika na prvom mjestu.

Mnogo ih je bilo koji ovu konvenciju nisu doživjeli tako opušteno. Neki su čak došli u Cleveland sa čvrstom namjerom da u posljednjoj sekundi spriječe kandidaturu Trumpa. Ali pobuna nije uspjela, a Sondra Ziegler iz Teksasa je među onima koji tvrde kako zagovornici Trumpa nisu birali sredstva da ih ušutkaju. Ali nema nikakvih dokaza da su prekršena pravila ili zakoni. I nitko ne želi priznati da je popustio pritisku. Protivnici Trumpa su željeli da svi delegati slobodno kažu svoje mišljenje o kandidatima i da ne budu obvezni slijediti odluku izbora u njihovim saveznim državama.

Nije bilo velikih imena

Jedino što se može vidjeti crno na bijelom je da u programu stranačke konvencije nema poznatih imena. Na primjer, nije došao nijedan od bivših predsjednika iz obitelji Bush, nije se pojavio čak ni bivši predsjednički kandidat republikanaca senator John McCain, makar su upravo takve osobe prije redovito predstavljale "novog kralja" stranke u borbi za položaj predsjednika.

Umjesto njih su zato nastupali zabavljači i televizijske zvjezdice. A Jeb Bush je čak za list Washington Post izjavio kako na izborima neće uopće glasovati za kandidata republikanaca ako to bude Donald Trump. Oštre riječi od političara čiji su i otac i brat bili američki predsjednici, čak i ako je Jeb u svojoj kandidaturi ovaj puta bio poražen baš od Trumpa.

Teško je reći koliko sve te pobune i bojkoti uopće pogađaju narcisoida kao što je Trump. Sve rupe u popisu gostiju i programu je vješto punio imenima iz vlastite obitelji. Sa svojim sinovima i kćerkama i naravno sa svojom suprugom. Gotovo kao da je želio pokazati: što će mi stranačka obitelj kad imam moju vlastitu? Rojalno umjesto lojalno.

melania

Čak i ako nije rođena Amerikanka, Melania Trump svakako nije morala svoj govor prepisati baš od Michaelle Obama

Prepisano od sadašnje First Lady

I na ovoj stranačkoj konvenciji je pokazao kako ga uopće ne zanima pristojnost, primjerena suzdržanost i poštovanje prema pravilima. Još nikada se izabrani kandidat nije obraćao publici prije formalnog imenovanja. Trumpa se ta tradicija uopće ne tiče. Već prvog dana je zgrabio mikrofon na pozornici kako bi predstavio svoju suprugu Melaniju. A ono što je pak ona rekla okupljenima se pokazalo kao plagijat najgore vrste. Što je najgore, prepisano je baš od Michaelle Obama, što je bila poslastica za medije. Ali među okupljenima delegatima o tome se jedva uopće razgovaralo.

Za mnoge od njih Donald Trump jednostavno smije činiti baš sve. Opraštaju mu i poluistine i potpune laži zato jer žele vjerovati u ono što im obećava. Ili zato jer u svakom slučaju žele spriječiti Hillary Clinton. Ili zato jer su uspješni, pragmatični poduzetnici koji u svakom slučaju žele jednog republikanca u Bijeloj kući u mandatu kad će možda biti imenovana čak tri nova suca Vrhovnog suda. Jer znaju da njihove odluke odlučuju mnogo toga i da imenovani suci to ostaju do kraja svog života. A jednog predsjednika SAD-a se za početak bira samo na četiri godine. A to čak ni Donald Trump neće moći promijeniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.