GLOBUS

Uznemirujući video: Policijaci brutalno tukli Rohinje muslimane

Vlasti Mijanmara će procesuirati policajce zbog zlostavljanja

Redakcija

3.1.2017

Vlasti Mijanmara će procesuirati policajce zbog zlostavljanja Rohinja muslimana, nakon što je u javnosti objavljen video u kome policija brutalno udara pripadnike ove manjine. 

Snimak je napravljen u novembru prošle godine i prvi je vizuelni dokaz zlostavljanja koje se, prema izvještajima grupa za zaštitu ljudskih prava, vrši nad pripadnicima Rohinja, obespravljene muslimanske manjine bengalskog porijekla i najugroženije nacionalne manjine u svijetu.

Incident koji je zabilježio mijanmarski policajac preplavio je društvene mreže, a na njemu se vidi kako policija udara grupu Rohinja muslimana, među kojima i dječake, dok s rukama savijenim oko vrata sjede na zemlji.

Iz predsjedničkog ureda Mijanmara saopštili su u ponedjeljak da je video snimljen tokom operacije pretresa u selu Koe Tan Kauk u distriktu Maungdaw 5. novembra, dva dana nakon što je UN-ova delegacija posjetila to područje.

Vojnici iz Mijanmara preuzeli su kontrolu nad tim područjem na granici s Bangladešom 9. oktobra, kada je izvršen napad na policijski punkt i ubijeno devet policajaca.

Ipak, u vjerskim sukobima tokom prethodnih pet godina ubijeno je 280 muslimana, dok je 140.000 osoba moralo napustiti svoje domove. Međunarodne organizacije za ljudska prava navode da su Rohinja muslimani svakodnevno izloženi sistemskom nasilju, ali i pravnoj, socijalnoj i ekonomskoj diskriminaciji.

Krajem novembra, UN-ova agencija za ljudska prava objavila je da bi Rohinje mogle biti žrtve zločina protiv čovječnosti.

Približno 30.000 Rohinja proteklih mjeseci je napustilo domove, a satelitski snimci organizacije Human Rights Watch (HRW) pokazuju kako je na stotine kuća u muslimanskim selima spaljeno.

Vlasti Mijanmara negiraju navode o zlostavljanju i kažu kako vojska „lovi teroriste“ koji stoje iza napada u oktobru kada su ubijeni policajci, nakon čega su uslijedile brojne racije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.