DIJASPORA

Ahmed Aboutaleb: Bošnjaci u Holandiji su kao Kinezi, marljivo rade i niko ne čuje za njih

Gradonačelnik Rotterdama na obilježavanju 25 godina IKC ''Selam''

A.Hu.

9.10.2016

Preko 500 Bošnjaka iz cijele Holandije ispunilo je sinoć dvoranu turske džamije ''Laleli moskee'' na svečanosti povodom 25 godina postojanja IKC ''Selam'' Rotterdam.

Posebnu počast velikom jubileju najstarijeg bošnjačkog džemata u Kraljevini Holandiji prisustvom su iskazali i Ahmed Aboutaleb, gradonačelnik Rotterdama, delegacija Rijaseta IZ BiH na čelu s Mensur ef. Pašalićem, šefom Ureda za bošnjačku dijasporu, brojni imami i aktivisti džemata iz Holandije i susjednih zemalja.

Put džemata

Na početku bogatog trosatnog programa prisutne su poselamili i čestitali godišnjicu Aldin ef. Šahbazović, imam IKC ''Selam'', Hasan ef. Mujić, bivši dugogodišnji imam, Mehmed Akbulut, predsjednik ''SPIOR-a'', i Mensur ef. Pašalić. O dugom putu džemata, prepunog značajnog uspjeha na vjerskom i kulturnom planu okupljanja Bošnjaka od najtežih godina agresije na BiH do danas, govorio je Osman Kadušić, predsjednik IKC '' Selam''.

''Ponosni smo da je kroz našu džamiju u proteklih 25 godina vjersku obuku prošlo oko 2.000 bošnjačke djece'', istakao je predsjednik Kadušić uz podsjećanje na veliki doprinos IKC ''Selam'' u prihvatu bh.izbjeglica 1992. i 1993. godine i humanitarnom radu na slanju velike pomoći domovini zahvaćenoj ratom.

Vrijedna obljetnica iskorištena je i za dodjelu posebne zahvalnice od reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića koju je dobio Jusuf Elezović, dugogodišnji predsjednik i zaslužni volonter džemata za ostvarene rezultate u radu, očuvanju i jačanju jedinstvene IZ BiH.

Isto priznanje je dobio i IKC ''Selam'', kao lider po brojnosti i rezultatima u IZ Bošnjaka Holandije.

Učenje Kur'ana

Dolazak za govornicu a posebno nadahnuto obraćanje gradonačelnika Ahmeda Aboutaleba, vrlo uspješnog holandskog političara, sina marokanskoga imigranta oduševio je sve prisutne.

''Iako ste mala zajednica vi ste aktivni i našli ste svoje mjesto u ovoj zemlji i drago mi je što je tako. Čuo sam da su Bošnjaci ovdje poput Kineza, radite marljivo i niko živ ne čuje za vas. Samo pazite, ako za vas niko ne čuje onda ne možete očekivati da za vas neko nešto uradi. Ne zaboravite to, kao i važnost učestvovanja u debati u holandskom društvu sada kada su izbjeglička kriza i islam aktualna tema. Na debatu nas, osim toga podsjeća i ajet Kur'ana: ''O ljudi, stvorili smo vas od muškarca i žene, i na plemena i narode vas razdijelili – da biste se upoznali''. U ovoj zemlji nema rasizma i diskriminacije i sloboda vjere i mišljenje je zagarantirana iako uvijek može bolje'', naglasio je gradonačelnik Aboutaleb, koji je bez greške citirao nekoliko cijelih kur'anskih sura i tumačio ih u kontekstu dominirajućih tema u holandskom društvu za što je dobio veliki aplauz. Polaskam lijepom atmosferom i dobrim prijemom, prvi čovjek Rotterdama poželio je i zajedničku fotografiju s bošnjačkom djecom što je i učinjeno.

Program su učenjem odlomaka Kur'ana i ilahija te porukama o važnosti djelovanja muslimana u zajednici obogatili Davud ef. Mešanović i Ammar ef. Bašić a svečarskom ambijentu doprinijela je folklorna sekcija Dopunske škole na bosanskom jeziku ''BiHRO''. Za kraj, prave ovacije dvorane za simpatični recital dobili su najmlađi polaznici vjerske pouke IKC ''Selam''.

Pečat vrlo dobroj organizaciji dali su desetine volontera, posebno žena džemata koje su pripremile bogatu sofru bosanskih delicija za sve goste zbog čega su prisutni ostali i duže u ugodnom druženju dijeleći radost s Bošnjacima Rotterdama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.