DIJASPORA

FRANKFURT: Održana "Noć Bosne i Hercegovine"

Pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH u Njemačkoj

Autor:B. ŠIŠIĆ

25.10.2016

 

Pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH i generalnog konzula Dževada Šaldića u Frankfurtu, u ovom gradu održana je manifestacija "Noć Bosne i Hercegovine".  

Više stotina posjetilaca bilo je dio ovog spektakla, a osim kulturno-umjetničkog i zabavnog dijela programa, posjetiocima se obratio i poznati bh. akademik i pisac Abdulah Sidran.

Nakon intoniranja himni BiH i Njemačke na binu je izašao konzul Šaldić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog podrške građana BiH ovoj manifestaciji, a koji su došli iz skoro svih gradova u Njemačkoj.

Nakon njega posjetiocima su se kratko obratili Manfred Pentz iz stranke CDU za pokrajinu Hessen,kao i njegov kolega Christian Becker, također iz stranke CDU Frankfurt.

Kratko obraćanje imao je i Franjo Akmadža, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, kao i Veljko Vuksanović. Posljednji se obratio Josip Juratović, član njemačkog Bundestaga.

Pored njih gosti večeri jos su bili Branislav Karadžić generalni konzul Crne Gore, Zvonko Misković generalni konzul BiH u Stuttgartu, Vladimir Duvnjak, generalni konzul Hrvatske u Frankfurtu, Aleksandra Đorđević generalni konzul Srbije...

Posebno oduševljenje izazvalo je pojavljivanje i kratko obraćanje svjetskog prvaka u thai boksu Senaida Salkičevića. Izložbu fotografija sa motivima BiH imao je izvrsni fotograf Sead Sulejmanović koji je dobio i vrijedne nagrade za njegove fotografije.

Velike ovacije publike dobio je Abdulah Sidran, a nakon njega nastupile su folklorne sekcije KUD "Behar" iz gradova Wetzlar-Giessen, te KUD "Zlatni ljiljani" iz grada Mannheima.

Muzički dio programa bio je povjeren popularnom Šerifu Konjeviću, pobjedniku “Zvezda granda” Mirzi Selimovicu, te Ameli Šehović.

- Bila je ovo noć koja je još jednom potvrdila i opravdala svoje postojanje. Ova  manifestacija je na jednom mjestu okupila veliki broj građana BiH svih nacija i uzrasta, a nadam se da će se ova tradicija nastaviti - kratko je izjavio konzul Šaldić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.