DIJASPORA

Održana "Večer Kur'ana" u Mainzu

U prepunim džematskim prostorijama

Bato Šišić

16.11.2016

U džematu koji se nalazi u njemačkom gradu Mainzu održana je "Večer Kur'ana", a prepune džematske prostorije samo su još jednom potvrdile da su Bošnjaci, bez obzira na to iz kojih republika nekadašnje države dolaze, željni ovakvih druženja i večeri koje svojim programom ispunjavaju njihova srca i pune duše vjerom, islamom i dobrotom.

Onima koji nisu imali sreće da budu dio ove večeri, pokušat ćemo, u narednim redovima, mada je to teško, riječima i slikom dočarati i prenijeti bar "mrvu" emocija.

- Odavno sam ja u sebi nosio tu ideju o organiziranju "Večeri Kur’ana" u Mainzu. I u svim našim razgovorima donosili smo jedinstven zaključak: ali samo sa učačima i učesnicima u programu sa područja Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Razlog takvom zaključku je taj što mi u našim džematima imamo izvanredne učače Kur'ana, izvođače ilahija i kasida, kompetentne tumače Islama i Kur'ana, koji žive ovdje s nama i dijele sve ono što se pred nas kao muslimane postavlja kroz život, a iz svima nama nepoznatih ili poznatih razloga ih zaobilazimo i dovodimo neke druge. A s kim bolje možeš podijeliti emociju od onoga ko te razumije, ko ti bolje može tumačiti islam od onoga ko i sam dijeli zajedno sa tobom i prostor, i probleme i blagodati koje je ova životna sredina stavila pred nas. I bi tako - rekao nam je imam džemata Mainz, Halil efendija Makić.

Tako su učešće u programu uzeli svi učači koji žive, rade i djeluju u Njemačkoj: Amel ef. Hadžić (imam u Karlsruheu), Salem ef. Hurić (imam u Tuttlingenu), Fahrudin ef. Džinić (imam u Wiesbadenu), Hafiz Fuad ef. Seferagić iz Munchena, Asmer ef. Ujkanović iz Düsseldorfa, Haris ef. Kalač (imam iz Dortmunda), te izdanak škole Kur'ana iz džemata Mainz Asmir Lukač.

Uvod u prelijepu priču, u polutami prepune dvorane, napravio je hor džemata Mainz. Hor je sačinjen od najmlađih polaznika mektepske nastave: Berina Bihorac, Suana Bihorac, Hadžer Makić, Sara Kuljankić, Amina Kamberović, Maida Lukač, Aiša Ugljanin i Šakira Jusufović.

Nakon toga, puna četiri sata smjenjivali su se učači, pričale Kur'anske priče, koje je između učenja, kratkim osvrtom, na razumljivom bosanskom jeziku prepričavao Halil ef. Makić.

Kazivanje o Kur'anu, kao nepresušnom izvoru životne radosti, zaokružio je hafiz dr. Safet Halilović. I za ovaj dio programa bio je planiran predavač iz IZBNJ, ali zbog iznenadnih džematskih obaveza nekoliko njih je otkazalo i dr. Halilović se u posljednji čas odazvao pozivu domaćina.

Poseban ton cijeloj večeri dao je Mustafa Širbić koji je, čini se, prevazišao i samoga sebe. Sa posebnom lahkoćom, mehkoćom, maestralnim nizanjem bisera od riječi, sve je to uvezivao, navodio učače da izbace Kur'ansku emociju, koja se u talasima razlijevala po Mainzu.

Pored duše i oči su imale poseban užitak upijajući ljepotu prekrasne bine ukrašene detaljima zavičajnih sjećanja, koju za tu priliku urediše Midhat i Binasa Hajrović. Džematlija Mitko je i režiser cjelokupnog programsko-scenskog doživljaja, koji je dao dodatni efekat i ton svemu.

Ni on sam nije mogo da sakrije emocije, u jednom dahu je rekao:

"Jedno veče za pamćenje u Mainzu. Uživao sam kao nikada do sada. Nisam imao pojma kakve talente i umjetnike među učačima Kur'ana imamo u Njemačkoj. Prosto je nemoguće izdvojiti najboljeg. Svjetska klasa!".

Pored izvanrednih učača, cjelokupan program je bio za čistu desetku. Djeca iz džematskog hora odlična, nadahnuto predavanje, stručan tefsir dvojice alima, majstor moderacije, Mustafa Širbić, završna riječ predsjednika džemata, fenomenalna dekoracija, izvanredna tehnička podrška, vrhunsko ozvučenje, prepuna sala, srdačni susreti u pauzama i zijafet... nezaboravno!

- Mi ne primjećujemo šta imamo. I često kod naših imama samo loše vidimo i najčešće nam je dobar neko ko nije tu sa nama. Evo, neka ovo bude i napor i pokušaj džemata Mainz, da pokaže i prezentira naše imame. Domaće je najbolje - rekao nam je Šefket Zukić.

Organizaciona ekipa džemata Mainz i ovaj put je pokazala da je u džematu snaga.

Ovu manifestaciju svojim prisustvom uveličali su i imami, predsjednici i članovi odbora džemata iz okolnih gradova: Darmstadt, Hanau, Kassel, Wiesbaden, Frankfurt, Mannheim, Offenbach, Saarbrucken i Philippsburg.

Mnogi su na kraju rekli: "Ovakve večeri moraju se dešavati češće, jer Kur'an je naša životna vodilja, Kur'an je naša duhovna hrana. A bez hrane se ne može preživjeti na ovome svijetu!".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.