DIJASPORA

Zurich: Održana tradicionalna Mevludska akademija

Obilježena noć rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhameda a.s.

Mensud Alićušić

13.12.2016

Kao što se širom planete pripadnici Ummeta podsjećaju na  12. rebiu-l-evvel, noć rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhameda a.s., tako se ovaj događaj  na  poseban način  obilježava i u džematu Cirih u Švicarskoj. Da bi se istom dao poseban karakter, prije šest godina je pokrenuta ambiciozna manifestacija pod nazivom „Mevludska akademija“. I zaista, svih proteklih godina, ovaj događaj se toliko etablirao, da zauzima jedan od važnijih skupova tokom godine, sa kojeg se ponesu divne uspomene , korisne poruke uz lijepo druženje.

salem-ef-hurtic-je-promovisao-novi-album

Salem ef. Hurić promovisao novi album

Tako je bilo i u nedjelju, 11.decembra 2016 godine,  kada su sva mjesta već ranije bila rezervisana, a  prostorije IBC bile dupke popunjene.Pored specijalnih gostiju, muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića i Salem ef. Hurića, bio je prisutan i gl.imam IZ Bosnjaka u Švicarskoj i Lihtenštajnu Jasmin ef. Demić, kao i nekolicina predstavnika iz drugih džemata. Mevludsku akademiju je moderirala muallima Lejla Begović, koja je ujedno i dala uvodne napomene i razloge ovog okupljanja. Zatim se, u ime domćina, prisutnima obratio  glavni imam Centra Sakib ef. Halilović.

Slikovito i poučno je govorio o poslaniku Muhamedu a.s kao uzoritom primjeru, čijeg se rođenja mi svake godine na ovako lijep način prisjećamo.

Mevlud su proučila  četverica imama,  Salem ef. Hurić, Fermin ef. Hamzić, Muris ef. Begović i Džemil ef. Pašić. Svojim milozvučnim glasovima razgalili su  srca i duše prisutnih. A kako i ne bi, kada  dvojica od njih  iza sebe imaju dosta snimljenih albuma , primljenih nagrada i javnih nastupa.

sakib-ef-halilovic-se-u-ime-domocina-obratio-prisutnima

Sakib ef. Halilović se u ime domaćina obratio prisutnima

Centralni dio manifestacije je posvećen tematskom djelu, na kojem su proteklih  godina govorili ugledni akademici i vrsni alimi. Ovo je idealna prilika, da se u posebnom , skoro porodičnom ambijentu prisutnima, na znanstven i neposredan način prisutnima predstavi i približi život i djelo poslanika Muhameda a.s.

Ovogodišnji gost nije akademik po tituli, ali po svom backgraund-u ,svakako je autoritet i moralna veličina , tako da je njegovo prisustvo  izazvalo veliko interesovanje.

Radi se o uvaženom muftiji goraždanskom, Remziji ef. Pitiću, jednom od rijetkih, koji je udobnu direktorsku fotelju u Sarajevu, zamijenio sa misijom, da se sa našim narodom i povratnicima bori za dostojanstven život na Drini. A svima nama je jasno ili bi trebalo biti jasno, da bez  Bošnjaka na Drini nema ni Bosne. Unu, Savu i Neretvu će sačuvati ljuti Krajišnici, kršni Hercegovci i radini Posavci , ali valja nama Drinu odbraniti. Ona je hirovita, plahovita, nepredvidiva i  stoga i nije čudo, da ovaj alim uživa ogromno poštovanje ,jer svojom misijom stoji na istočnom braniku domovine.

Njegovo tematsko izlaganje je glasilo: "Muhamed a.s. - sasvim zemaljski poslanik".

moderatorica-muallima-lejla-begovic

Moderatorica muallima Lejla Begović

U svom predavanju muftija je govorio laganim, jednostavnim narodnim govorom, baš kakav narod najviše  voli i razumije.Kroz svoje predavanje on je približio Božijeg poslanika ljudima, predstavio ga kao zemaljskog insana. Naglasio je da se Muhamed a.s. razlikuje od ostalih poslanika po tome što nije imao čudotvorne moći kao ostali poslanici, te ga je stoga je moguće slijediti i biti njegov sljedbenik.

Nakon nadahnutog predavanja muftije, jednu lijepu recitaciju od Muse Ćazima Ćatića „Bože, evo na sedždu ti padam“, izveo je Vehid Delić.

Poslije ukusne bosanske večere i klanjanja jacije namaza,  Salem ef. Hurića je prezentovao svoj novi album Ilahija i kasida.Bilo ga je zaista lijepo slušati, a osjećaj je još ljepši što je u sali sjedio autor svih tekstova sa albuma, ovdašnji vrijedni džematlija h. Dževad Ibrahimović.

Po završetku programa,  muftiju Pitića smo upitali o motivima odlaska na Drinu, životu u ovom području ,te njegovo viđenje budućnosti povratnika kao i opstanka Bošnjaka u Podrinju.

Moj odlazak sam shvatio jednostavno kao zadatak, zadatak koji insan dobije na ovom svijetu, biti u službi i na raspolaganju svom narodu.Što se tiče stanja rekao bih kratko: Bolje nego što smo očekivali a lošije nego što bismo željeli. A što se budućnosti tiče globalizacija i urbanizacija uzimaju svoj danak. To je neminovno i mnoga naša mjesta izvan Podrinja su prazna , tako da je takav trend zu cijelu istočnu granicu BiH naglasio je muftija Pitić.

specijalni-gost-mevludske-akademije-muftija-gorazdanski

Specijalni gost mevludske akademije, muftija goraždanski

 S obzirom da je tokom godine imao veliki broj kontakata, diskusija te  nastupa  u raznim švicarskim medijima po pitanju islama, upitali smo imama Sakib ef. Halilovića, kakvo je stanje u toj oblasti, te kako stoji nasa IZ Bošnjaka po tom pitanju.

Švicarska nije imuna na sve što se okolo dešava po pitanju islama i muslimana u Evropi. Ne može se govoriti o islamofobiji, ali da u javnom diskursu ima elemenata koji to žele nametnuti, postoji. Jako puno se vodi diskusija kako urediti ovu stvar. U opticaju je nekoliko modela i traži  se najbolje rješenje , koje bi zadovoljilo sve strane.Što se tiče nas kao Bošnjaka, mi smo njima jako zahvalan parner. Oni u nama vide otvorenu zajednicu, dobro integrisanu i mi svojim primjerom često budemo korektiv i glas razuma kod kojekakvi „incidentnih“ bolje reći banalnih situacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.