DIJASPORA

FRANKFURT: Na umru otputovao 31 džematlija

Lijepih želja i dova se čulo na sve strane

Bato Šišić

27.12.2016

Džematlije iz Bošnjačkog kulturnog centra Frankfurt, ukupno njih 31, otputovali su za Mekku i Medinu zbog obreda umre. To je do sada najveći broj džematlija i osoba koji su krenuli da posjete to sveto mjesto, koji potječu iz jednog džemata, a u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

BKC Frankfurt je zbog same pripreme i dobre organizacije organizirao seminar na temu Umra.

Prisutnima je predstavljeno sve što je vezano i bitno za ovaj jedan od najljepših i najdražih putovanja svakog vjernika. Na seminaru su prezentirane informacije, počev od pripreme za put, putovanja do svetih mjesta, boravka u Saudijskoj Arabiji pa do pravila i propisa vezanih za obrede umre. 

BKC-grupu sačinjavaju većinom kompletne porodice koje su se odlučile za ovaj korak, pa je tako najmlađi član umra-tima Velid Musić sa samo pet godina, a najstariji sa 70. godina je Sakib Hodžić. Prije par godina bio je jedan slučaj da na umru iz jedne porodice putuju tri genaracije zajedno, što je vjerovatno jako rijetko sresti na ovim, ako ne i na širim prostorima.

Na aerodromu u Frankfurtu predstavnici BKC-Frankfurt ispratili su  svoje džematlije. Lijepih želja i dova se čulo na sve strane, a nisu ni suze radosti izostajale, kako onima koji putuje, tako ni kod onih koji su ostali u Frankfurtu. 

Direktan let iz Frankfurta vodi preko Kaira za Medinu. Nakon boravka u Medini putuje se za Meku radi obavljanje umre i po planu se BKC, džematlije se 4. januara vraćaju u Frankfurt. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.