DIJASPORA

Fudbalski klub Bosna iz švicarskog grada Bazela organizirao tradicionalno druženje uz dobru muziku i folklorne sekcije

Piše: B.Šišić

27.9.2017

Fudbalski klub Bosna iz švicarskog grada Bazela organizirao je tradicionalno druženje uz dobru muziku i folklorne sekcije. I ovaj put došlo je na stotine Bosanaca iz Hercegovaca iz svih dijelova Švicarske koji su željeli da budu dio te noći.

FK Bosna iz Bazela postoji od 2007.godine,a bio je osnovan pod imenom FK Riehen,a poslije pet godina preinačili su ga u FK Bosna.

- Klub trenutno ima tri ekipe,a broj članova se povećava iz godine u godinu. Naša !.ekipa takmiči se u Regionalnoj ligi, drugu ekipu sačinjavaju seniori 30 +, a treću ekipu sačinjavaju veterani 50 +. Ekipa „Veterana“ osnovana je ove godine i već broji 50 članova, zaljubljenika u fudbal -ispričao nam je Tehvid predsjednik kluba Bosna iz Basela.

Među mnogobrojnim posjetiocima bio je i Marko Topić nekadašnji nogometni reprezentativac BiH,kao i Enver Šljivar bokser,koji je samo sedam dana ranije imao boks meč u Sloveniji iz koje se u Švicarsku vratio kao pobjednik.

- Ja sam također dio FK Bosna Bazel i pomažem kako mlađim isto tako i veteranima svojim savjetima,a i meni dobro dođe druženje na zelenom terenu -rekao nam je Topić,koji se tu večer družio i sa menadžerom Hilmom Peljtom.

Posebnu pažnju publike privukao je nastup folklornih sekcija KUD Bosna iz Bazela, a koji su se predstavili igrama iz Srednje Bosne te Orijentalnim igrama. Predsjednica KUD Bosna Bazel Meliha Čengic rekla nam je da njihov klub 16. decembra u Bazelu organizira tradicionalnu folklorijadu,a u muzičkom dijelu programa nastupit će Osman Hadžić.

Nakon njih publici su se predstavili i članovi folklorne sekcije „Bosanski ljiljani“ iz grada Lucerna,a posebnu pažnju privukao je mladi petnaestogodišnji harmonikaš Sejfo Fazlagić iz Sanskog Mosta,a koji pohađa privatnu školu harmonike u Cirihu.

U muzičkom dijelu programa nastupili su bračni par Samira i Zijad Zijo Kasumović, Šemsa Suljaković, Jašar Ahmedovski i Semir Jahić.

Druženje je potrajalo do ranih jutarnjih sati,a tu večer prikupljena su u dobrovoljna novčana sredstva za pomoć ratnom vojnom invalidu iz BiH, kao i za tri bolesne osobe iz BiH,a kojima je pomoć bila potrebna za daljnje liječenje. Tako je mnogobrojna publika u Bazelu,kao i sami domaćini FK Bosna Bazel pokazala i svoju drugu stranu, stranu dobročinstva i merhametluka.

I bračni par Rendić bio je dio ovog spektakla, a Sabina Rendić predsjednica KUD „Sevdah“ iz švicarskog grada Oberentfeldena informisala nas je kako „Sevdah“ za 02. decembar priprema tradicionalnu Internacionalnu smotru folklora za koju se prijavilo više od 20 društava i folklornih sekcija,a u muzičkom dijelu programa nastupit će Ibro Bublin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.