DIJASPORA

Osniva se reprezentativno tijelo za predstavljanje iseljeništva u Njemačkoj

Piše: Avaz.ba

9.10.2017

U Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, u subotu 7.10.2017. godine održan je prvi sastanak za osnivanje „Reprezentativnog tijela iseljeništva u Saveznoj Republici Njemačkoj“.

Cilj je, kako su istakli organizatori i domaćini, predstavnici vlasti iz BiH – jačati kapacitete organizacija u iseljeništvu i uspostaviti mehanizam za predstavljanje iseljeništva u zemljama prijema i u Bosni i Hercegovini.

Sastanku u Minhenu prisustvovalo je više od 50 predstavnika bh. asocijacija iz Njemačke, pojedinaca, biznismena, predstavnika humanitarnih i vjerskih organizacija i pojedinaca, predstavnici vlasti iz BiH: Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kemo Sarač, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Isma Stanić, šefica Odsjeka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Tugomir Čuljak, savjetnik za dijasporu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Ruzmira Tihić-Kadić, generalna konzulica BiH u Minhenu i svi uposleni u ovom konzulatu, Zvonko Mišković, generalni konzul i Mirza Husić konzul BiH u Štutgartu, Mitar Pavić i Almir Hasanović konzuli BiH u Frankfurtu, Hajra Delić, savjetnik u Ambasadi BiH u Berlinu, Alma Šunje, IOM BiH, Anita Vasić i Jasmina Opardija-Šušnjar, i platforma Švicarska.

Predstavnici vlasti insistiraju na nacionalnom ključu i modelu organizacije u BiH budućeg tijela koje će predstavljati dijasporu BiH u SR Njemačkoj, o čemu su prisutni na sastanku imali različita mišljenja.

U vođenim diskusijama jedni su bili protiv uvođenja sistema organizacije iz BiH u dijaspori i dirigovanja organizacijama (koje djeluju po pravilima i zakonima zemalja u kojima naši građani žive, ističući da se taj model organizacije ne koristi nigdje na svijetu i pitajući šta organizacije i pojedinci u dijaspori od novog tijela dobivaju u stvarnosti, u praksi, a drugi su, pak, podržavali taj metod).

Novi sastanak je zakazan u Štutgartu ili Frankfurtu za novembar ove godine.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.