DIJASPORA

Senaid Salkičević poklanja proteze za noge jednom mladom Bosancu

Bato Šišić

31.10.2017

Životna priča Senaida Salkičevića iz Tešnja mogla bi poslužiti kao dobar scenarij za film. U njemu bi se mogla opisati priča mladog Bosanca kojeg je životna sudbina bacala na sve strane, a opet mu je život dao dosta toga.

Naime, kako smo već pisali, Senaid je sa sedam godina izgubio desnu nogu u svom rodnom gradu kada je pala granata ispred porodične kuće Salkičević, ubila Senadovog oca, a njega ovjekovječila za cijeli život.

Senaid tada sa majkom dolazi u Njemačku, ne prepušta se hendikepu, juriša veseo kroz život, pronašao novi smisao življenja u sportu, te za vrlo kratko vrijeme postao sinonim za uspjeh u Njemačkoj, kada je bez jedne noge i sa protezom postao Svjetski prvak u TKBC-K1,Thai Kickboxen.


Salkičević: Svjetski prvak

Ne može se baš reći da mu je djetinjstvo bilo sretno, ali u svakom slučaju, ispunjeno dječijim radostima. Onda se u njemu aktivirao “bosanski inat“, pa je pokazao cijelom svijetu, a prije samom sebi, da bez obzira na hendikep, život može i mora da ide dalje, te da je zapravo život samo jedna vječita borba sa uspjesima i padovima.

Senaid je danas oženjen 32-godišnjak. Ima dvije kćerke Mejru i Eminu. Ono što je najbitnije, ostao je i dalje veliki patriota, i dalje pomaže koliko može BiH, a prošle godine je u saradnji sa sponzorima mladom Alenu Hajdareviću , invalidu bez noge, obezbijedio dolazak u Njemačku te da dobije profesionalnu protezu, koja je ovom mladom čovjeku obezbijedila ponovni povratak u sve sfere života. Kako je Alen svojevremeno sam rekao za Avaz.ba, zahvaljujući toj profesionalnoj protezi, moći će opet djecu da vodi u školu i sa sinom da ide na pecanje.

- Ne razmišljam na takav način, da je meni dobro, a za druge me nije briga. Naime, uz pomoć sponzora, a posebno uz pomoć Rusmira Čatovića, privatnika i poduzetnika iz Frankfurta, te ortopedske i sanitarne kuće „Klein“ iz grada Diburga u Njemačkoj, pomogli smo prošle godine Alenu, a ove godine želim opet da se oglasim putem najčitanijeg portala u regionu, ali i širom dijaspore da na neki način pozovem sve mlade ljude iz BiH kojima je potrebna nožna proteza da se jave, da bi jednom od njih pomogli. Kažem, mlade ljude, jer ipak mladoj osobi koja je invalid, ima porodicu, želju da se vrati u normalan život, pomognemo da se opet osjećaju korisnim i potrebni životu. Jer osobe koje su starije, sjede kod kuće ipak lakše izlaze nakraj sa njihovom svakodnevicom, već jedan mlad čovjek koji je prepun energije, i životnog elana. I ove godine sve troškove dolaska, boravka i pravljenja proteze snosim ja sa sponzorima. Dakle, to je svrha ove moje akcije, pomoći mladom čovjeku, da opet osjeti smisao života i postojanja - ispričao nam je Senaid Salkičević.


Senaid i Alen Hajdarević

Senaid u svemu ističe Nijemca Martina Brema, tehničara za protezu koji toliko dugo radi na njoj, dok se osoba koja treba da je nosi ne osjeti, kao da je dio njega od rođenja. Sveukupni troškovi prošle godine iznosili su oko 15.000 eura, ali kako nam još jednom reče, novac nije više problem.

Senaid iza sebe ima 36 borbi. Do kraja godine generalni sponzor njegovih borbi je poznata sportska firma "Nike", a ovih dana saradnju mu je ponudila još jedna velika sportska firma, a to je "Reebok". Naredne godine pred njim su dvije nove borbe: jedna u martu, a druga u oktobru.


Alen Hajdarević i Martin Brehem

Senaida Salekičevića možete kontaktirati putem njegove Facebook stranice, a kako nam reče, kada smo prošli put pisali o njegovoj akciji, na stotine poruka je dobio iz BiH, ali i iz regiona.

Naravno, i ove godine pratit ćemo ovu Senaidovu akciju, a nadamo se uskoro i saznati ime onog koji će put Njemačke i grada Darmštada, gdje Senaid živi sa porodicom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.