DIJASPORA

Smotra folklora u Švicarskoj: Uz igru i pjesma Ibre Bublina

B. Šišić

16.11.2017

Kulturno umjetničko društvo iz švicarskog grada Oberentfeldena 2.decembra 2017. godine ponovno organizira Internacionalnu smotru folklora.

Na ovoj, sada već tradicionalnoj folklorijadi, učešće će uzeti 17 folklornih sekcija iz Švicarske, Njemačke, a iz BiH dolazi “KUD “Bukinje” iz Tuzle i “Mladost” iz Kaknja, a iz Slovenije će doći KUD ”Behar” iz mjesta Koper.

Vrijedne švicarske sevdalije i ovaj će put pokazati svu njihovu srdačnu dobrodošlicu.


-Ovo je naša tradicionalna folklorijada na kojoj želimo prezentirati bh. kulturnu baštinu kroz igre i pjesme, ali prije svega da se lijepo družimo, da se međusobno povežemo, da pokažemo i dokažemo da “dijasporci” nisu izgubljeni za domovinu, već da propagiraju njenu svu ljepotu koju ima i njen značaj koji BiH ima za sve nas koji živimo vani. I ove godine na bini će biti naši prijatelji iz Palestine sa njihovim igrama, kao i naši prijatelji iz Albanije. Očekuje se dolazak i društava iz njemačkih gradova Hanau, Štuttgart, Gepingen. Iz BiH nam dolaze dva društva: jedno iz Tuzle, a drugo iz Kladnja, pa društvo iz Roterdama, Enschede, a tu su i društva iz Švicarske. Očekujemo veliku pojetu, a naše vrijedne sevdalije pobrinut će se da se svaki gost osjeća,kao svoj na svome. Tu večer Švicarska će biti Bosna i Hercegovina – kazala je za Avaz.ba predsjednica KUD “Sevdah” Sabina Rendić.


Sabina Rendić sa suprugom

U muzičkom dijelu programa nastupit će regionalna mlada muzička zvijezda Ibro Bublin. On je i prošle godine bio dio ove manifestacije. Uz njega pjevat će i Ado Adnan Ibrić, kao i Mustafa i Jarani te Hani.

Sve to snimat će nekoliko kamera bh.televizija, a dešavanja će pratiti na ovoj manifestaciji Dnevni avaz i Express.

-Svaki moj dolazak u Švicarsku je posebna priča. Srećan sam što sam i ove godine gost “Sevdaha” iz Oberentfeldena i što će i ove godine biti jedna veličanstvena kulturna i muzička noć - rekao nam Ibro Bublin.

Folklorijada će se održati u Mehrzweckhalle Zofingen, 02.12.2017. godine sa početkom u 16 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.