DIJASPORA

KUD "Mladost" iz Štutgarta obilježilo 45 godina postojanja

Bato Šišić

23.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Mladost" iz Štutgarta prigodnim programom za sve svoje članove i oni koji se tako osjećaju, priredilo je svečanu priredbu povodom obilježavanja 45 godina postojanja.

Priča koja je počela davne 1972. godine traje i danas, a njen osnivač Ismet Tatarević, čovjek je koji je cijeli život posvetio ideji zvanoj Mladost.

I nakon 45 godina saradnja između KUD "Mladost" i Refika Fikana Kulića traje i on sam ističe da je to na obostrano zadovoljstvo.

Svoje neprocjenjivo poznavanje koreografija Refik i danas dijeli prenoseći ga korak po korak mladim ljudima iz generacije u generaciju.

Slavica Matić članica je ovog društva od svog djetinjstva, a danas je na njegovom čelu kao predsjednica društva. Ponosna je na njegova dosadašnja ostvarenja i misiju koja se neće mijenjati.

Ipak, smatra da mlade ljude nije jednostavno zainteresirati i okupiti kao nekada.

Ukoliko se nalazite u Štutgartu ili njegovoj neposrednoj blizini i želite postati član ovog KUD-a rado će vas prihvatiti, a pronaći ih možete u prostorijama starog vatrogasnog doma, Mohringer ulica br. 56.

Trenutni podpredsjednik KUD "Mladost" je Saša Lukić i ovu večer potrudio se da svim prisutnima sa ostalim članovima predstavi barem dio onoga šta "Mladost" predstavlja njemu i svima njima zajedno.

Gosti su definitivno uživali, a tome svjedoče i brojni aplauzi i uzvici zadovoljstva u toku samog izvođenja pojedinih tačaka.

Posebno je uživala grupa gostiju koja je ovom društvu dala svoju prvu mladost, a to je upravo ona generacija koja je bila na samom njegovom početku osnivanja 1972.

Pojedini članovi ga smatraju dijelom svoje porodice jer 45 godina provedenih u ovom društvu nije mala stvar.

Među uvaženim gostima svojim prisustvom proslavu je uveličao i Gari Pavković, šef ureda za integraciju stranaca pri gradu Štutgartu, čija je uspješna saradnja s ovim društvom započela prije 30 godina.

Gari smatra da je upravo to njegovanje različitosti koju nudi ovo kulturno-umjetničko društvo slično onoj ideji na kojoj su nekad udareni temelji Bosne i Hercegovine, a kojoj i danas treba da se teži.

Josip Juratović, SPD-ov predstavnik u njemačkom Bundestagu i njihov izaslanik za područje zapadnog Balkana, obratio se prisutnima i iskazao veliko zadovoljstvo folklornim umijećem i ljepotom nošnji koje gaji ovo društvo i pozdravio ideju zajedništva svih članova u radu i promociji njihovih kultura i tradicija u srcu Evrope.

KUD "Mladost" je društvo koje posjećuju i njegovi su članovi, ljudi svih generacija, ali također je i internacionalno.

Nakon gromoglasnog aplauza publike, kojim su pozdravili zaista vrhunski uvježbane folklorne koreografije ovog društva, program je nastavljen do kasno u noć u kojoj su se razmjenjivale radosne uspomene i trenutci koje je "Mladost" poklonila svojim članovima.

Čestitamo na ovom velikom ljubileju i za sami kraj prenosimo poruku koja možda i najbolje pokazuje značaj ovog društva za ove ljude, a koju je njegov osnivač uputio svim svojim sadašnjim, ali i budućim članovima:

"KUD 'Mladost', mi smo dali sebe, svoju dušu i utkali sve ono što mladi trebaju kao pratilje u životu da budu. Da se sjete onoga što im je roditelj dao, učitelj, drug iz 'Mladosti'. A upravo ta mladost nama je dala mnogo. Kakva bi naša mladost tih sedamdesetih godina bila bez 'Mladosti'".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.