DIJASPORA

KUD „Mladi Biseri“ iz Štuttgarta: Djeca i u Njemačkoj moraju znati da će uvijek biti BiH

B. ŠIŠIĆ

5.12.2017

Kulturno-umjetničko društvo „Mladi Biseri“ iz njemačkog grada Štuttgarta postoji od 2008. godine. I uvijek su imali su samo jedan cilj: da što više mladih ljudi okupe na jednom mjestu, da im pruže istinsko zadovoljstvo kroz igru i pjesmu.

A, mladi Bosanci i Hercegovci i svi oni koji osjećaju potrebu da njeguju kulturnu baštinu iz zemlje porijekla, iskoristili su pruženu ruku „Mladih bisera“, pa tako danas ovaj KUD ima 70 aktivnih i 120 pasivnih članova.

Predsjednik „Mladih bisera“ je Sead Selmanović.

-Od osnivanja pa do danas sami se finansiramo. Sve ove godine nismo uspjeli da nađemo sponzora, ali zato su sponzori - roditelji naše djece koji su prepoznali značaj ovog kluba, kako za njih isto tako i za njihovu djecu. Sve smo stekli i ostvarili sami kroz naš rad i manifestacije koje smo organizirali, a radimo ih od tri do šest puta godišnje. Imamo vlastite narodne nošnje za različite koreografije i u koje smo uložili oko 30.000 eura. Radili smo i humanitarne akcije za pomoć BiH ili za ljude u BiH kojima je bila potrebna pomoć. Nijedan državni praznik BiH nije prošao da ga nismo obilježili na svečan i dostojan način jer želimo da našoj djeci, omladini koja je rođena u Njemačkoj pružimo osjećaj pripadnosti državi iz koje dolaze njihovi najbliži – kaže Selmanović i nastavlja:


-Dosta tih manifestacija organizirali smo u saradnji sa bosanskim školama, uz podršku nekadašnjeg generalnog konzula BiH u Štuttgartu Harisa Halilovića, a danas osnivača tih škola. Zahvaljujući našim igrama, našem postojanju i radu imali smo nastupe širom Evrope, ali i u BiH. Na našim manifestacijama bili smo domaćini folklornim sekcijama kako iz Njemačke, tako i Evrope, ali i BiH. Otvoreni smo za saradnju sa svim udruženjima i klubovima koji također imaju interesa da s nama sarađuju. Naredne godine tačnije 25. novembra 2018. godine na svečan način obilježit ćemo desetu godišnjicu našeg uspješnog postojanja i rada. Naš cilj je da našoj djeci i omladini u dijaspori pokažemo i dokažemo da Bosne i Hercegovine ima i da će je uvijek biti.

Članovi uprave KUD „Mladi Biseri“ iz Štuttgarta su: Sead Selmanović, Medina Berić, Aida Dedić, Sanela Ravnjak, Samela Krkušić i Dilara Karakaya.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.