DIJASPORA

Škola mladih talenata među evropskim velikanima

Omer Boškailo

11.12.2017

Da entuzijazam pojedinih ljudi često zna i san pretvoriti u stvarnost najbolji primjer su Škola mladih talenata iz Kalesije, klub koji egzistira već pet godina.  

U januaru, tačnije 19 i 20. januara ovi dječaci uzrasta 10-11 i od 13-14 godina učestvuju na internacionalnim turnirima u Njemackoj (Ulm-Munderkingen) tzv."EUROKUP" na kome će nastupiti sve sami giganti poput Bayerna iz Minhena, Dortmunda, Galatasaraja, Šalkea, Frankfurta, Dinama iz Zagreba.....

ŠMT djeluje u sastavu "Children Unchained Ev" organizacije sa sjedištem u Njemačkoj i koja radi na promociji i što boljem imidžu bh. fudbala, a čiji je vlasnik biznismen, patriota i veliki entuzijasta Elvis Hodžić.

- Počelo je sasvim slučajno kad sam jedne prilike gledao turnir. Odem kod organizatora i kažem malo u šali - gdje je ovdje Bosna. Poceo je okolišiti, pa nemate djecu za ovako jake turnire, kako ovo itd. itd... Bio sam uporan i na kraju rekao je ok, - sljedeće godine dovedi ekipu. Krenuo sam sa ovom školom oformili klub, tražili igrače, nastupali i već pobrali simpatije, a uzeli i par pehara. Naš igrač je bio i najbolji na turniru (Hasanbegović iz Banovića), pa najgolman Edin Buzo igrali i u finalu ovako jakog turnira - priča nam Elvis.

Treneri koji rade u skoli fudbala Šefik Imamović i Asmir Omerović ove su godine pozivali na svoje kampove 55 igrača i odabrali one najbolje koji se spremaju za Njemačku.

- Pokušat ćemo na ovome turniru što bolje prezentirati bh. fudbal, talenat naših dječaka. Naši rezultati su i angažmani naše djece u profi klubove kao Buže u Maribor, Dedića za FC Augsburg. Uz to očekujemo i dobar plasman sa razlogom jer smo se spremali i spremamo kao nikada do sada - kažu nam Omerović i Imamović.

- Danas u svijetu nogometa postoje putevi gdje se stvara nešto ničega. Ova škola mladih talenata nudi nešto što su već dokazani trendovi u Evropi, oni uspješni jer kroz svoju organizaciju nude rješenja, a ne samo obećanja.

Na kraju recimo da bi i NS BiH trebao imati sluha i podržati ovakve projekte, pogotovo finansijski jer je u pitanju promocija bh fudbala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.