DIJASPORA

Trodnevno okupljanje omladine iz Njemačke: Kroz druženja nastojimo da očuvamo bosanski jezik

Piše: A. Nu.

8.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Iako od djetinjstva sa svojim porodicama žive u Njemačkoj, mladići i djevojke, njih oko 40, krajem prošle godine, tačnije od 22. do 26. decembra, u vrijeme trajanja zimskog raspusta, organizirali su veliko druženje, s ciljem upoznavanja, širenja poznansta bh.dijaspore, ali i očuvanja bosanskog jezika.

Druženje je organizirala mreža omladine iz BiH pod nazovimo Netzwerk Bosnischer Jugendlicher (NBJ).  

Iz cijele Njemačke

Tokom trodnevnog druženja, kako navode Adbullah Novkinić i Denis Omerović, jedni od organizatora, zakupljena je ogromna planinska kuća u blizini Štutgarta, u mjestu Odenvaldu, a svojim prisustvom ga je uveličao i prof. Edin Tule, psiholog i trener liderstva i retorike.

- Ovom zanimljovom skupu odazvali su se mladići i djevojke između 12 i 25 godina. U ovom periodu mladi imaju školski raspust, te smo odlučili da u jednoj opuštenijoj atmosferi uz zajedničke šetnje, organizacione i edukativne radionice i pripremanje obroka jednostavno produbimo prijateljstva, a sve s ciljem očuvanja maternjeg, Bosanskog jezika. Ovakvim skupovima i druženjima pokazujemo da mi ne želimo da zaboravimo odakle smo i ko smo – kaže Novkinić. 

Navodi da su mladi se okupili iz cijele Njemačke, te pojašnjavaju da su ovu ideju prije desetak godina pokrenuli ljudi okupljeni oko humanitarne organizacije „Sadeke“ iz Minhena.

- Praktično tada djeca, a danas omladina nastavljaju sa ovom lijepom idejom. Cilj NBJ je spajanje bosanske omladine u smislu mreže koja će iz zajedničkog druženja da organizuje razne projekte vezane za našu domovinu - ističe Novkinić, te dodaje da je skup bio i više nego uspješan.

Pripreme za Marš mira

Istaknuo je i da je obilježvanje 11.jula , dana Srebrenice samo jadan od slijedećih projekata koji je u planu NBJ-a.  

- Već sada se uveliko priprema Marš mira u Štutgartu na kojem će, kako planiramo, prisustvovati Bosanci širom Njemačke – kaže Novkinić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.