REGION

Policija spriječila sukobe dvije grupe demonstranata u Skoplju

Građani nose zastave i transparente na kojima piše: "Stav umjesto strah",

Srna

21.4.2016

Jake policijske snage spriječile su večeras u Skoplju sukob demonstranata koji traže ostavku predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova i grupe koja podržava vladajuću stranku VMRO DPMNE i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 5. juna. 

 Sukob između pristalica Građanske inicijative "Protestujem" i Građanskog pokreta za odbranu Makedonije umalo se dogodio na raskrsnici ispred Sabornog hrama u Skoplju. 

Demonstranti, koji već deveti dan protestuju zbog odluke predsjednika Đorđa Ivanova da abolira 56 političara od kojih je najveći broj povezan sa aferom "prisluškivanje", prosuli su večeras boju ispred zgrade Vlade u Skoplju.
 
Oni su tokom ranijih protesta obojili zgradu lokalne administracije Skoplja, spomenik Aleksandru Makedonskom u centru grada i Trijumfalnu kapiju. 

Demonstranti su, kao i prethodnih večeri, krenuli ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva i preko EU Infocentra stigli do sjedišta Vlade, gdje su ih zaustavile jake policijske snage. 

Građani nose zastave i transparente na kojima piše: "Stav umjesto strah", "Sloboda", "Nema pravde, nema mira", "Ostavka". Ove proteste podržava makedonska opozicija, predvođena Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zorana Zaeva i albanska opoziciona stranka Besa.

Demonstranti, između ostalog, traže hitno povlačenje odluka o aboliciji svih protiv kojih se vodi istraga ili je Specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak, neopozivu ostavku makedonskog predsjednika, hitno povlačenje odluke o održavanju parlamentarnih izbora zakazanih za 5. juni, te formiranje prelazne vlade koja će do kraja sprovesti reformske prioritete. 

Protesti u organizaciji Građanske inicijative "Protestujem" večeras se održavaju i u Štipu, Velesu, Kumanovu, Gostivaru, Strumici, Kavadarcima i Bitolju.

S druge strane, provladin Građanski pokret za odbranu Makedonije večeras je ponovo, poslije nekoliko dana pauze, organizovao proteste na kojima se traži održavanje izbora 5. juna i pruža podrška stranci VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Učesnici ovih demonstracija, od kojih su mnogi organizovano stigli iz unutrašnjosti, traže da se označi "kraj destruktivnim scenarijima opozicije".

Aktivisti ovog pokreta proteklih dana organizovali su proteste u više gradova Makedonije na kojima su tražili održavanje izbora i poništavanje odluke predsjednika Ivanova o aboliciji lidera opozicionog SDSM-a Zorana Zaeva i bivšeg obaveštajca Zorana Veruševskog.

Aleksandar Pandev iz Građanskog pokreta za odbranu Makedonije najavio je da će ovaj pokret pred Ustavnim sudom podnijeti inicijativu za privremenu zabranu rada građanskih udruženja, nevladinih organizacija i fondacija koje ruše državnost Makedonije. 

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi još od prijevremenih izbora održanih prije dvije godine, koje SDSM nije priznao smatrajući ih lažiranim. 
Kriza je dodatno produbljena abolicijom političara umiješanih u aferu "prisluškivanje" i raspisivanjem prijevremenih parlamentarnih izbora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.