REGION

Lavrov i Dačić potpisali dva sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije ugostio ruskog kolegu

Redakcija

12.12.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da Rusija nikada nije vršila pritisak na Srbiju i da je prema tome Lavrov jedan od naših najdražih gostiju. Poručuje da bez Rusije nije moguće zaštititi teritorijalni integritet Srbije. Lavrov je poručio da su razgovori bili otvoreni i od povjerenja.

Dačić je rekao i da je bez Rusije nemoguće zaštititi teritorijalni integritet Srbije.

Dvojica ministara su potpisala plan konsultacija dva ministarstva za naredne dvije godine.

Dačić je istakao i da je želja Srbije da bude član EU, ali da to nema veze s odnosima sa Rusijom. 

Dačić se sastao ranije danas sa šefom ruske diplomatije ocijenivši na početku sastanka da je posjeta Sergeja Lavrova Srbiji još jedan korak u razvoju bratskih odnosa dvaju zemalja.

Lavrov je kazao i da njegova zemlja poštuje Rezoluciju 1244 o Kosovu, istakavši da svako njeno mijenjanje zahtjeva konsenzus svih strana. Istakao je i da podržava Bosnu i Hercegovinu, odnosno sve ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom.

Na sastanku s Lavrovom, Dačić je također istakao da je ministar spoljnih poslova drag gost u Srbiji. Lavrov mu je odgovorio da se u Srbiji osjeća kao kod kuće i među prijateljima.

Podsjetio je da se tokom dana sastao s premijerom Aleksandrom Vučićem  i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodao da će s Dačićem razgovarati o bilateralnim pitanjima i međunarodnoj saradnji.

- Cijenim naše kontakte koji pomažu i Srbiji i Rusiji - rekao je Lavrov i dodao da cijeni lični doprinos ministra Dačića u razvoju međusobnih odnosa dvaju zemalja.

Nakon sastanka sa Vučićem, Lavrov se sastao s Nikolićem, koji mu je uručio Orden srpske zastave prvog stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.